30 Dec 2012

Anmeldelse: Det helbredende køkken

Skrevet af Karen

Lad din mad være din medicin og din medicin være din mad, sagde Hippokrates. Men selvom vi vel egentlig godt ved, hvad der skal til, er det som regel også nemmere sagt end gjort.

Det helbredende køkken er en kort og overskuelig kur på udelukkende vegetabilsk mad og er resultatet af et banebrydende, videnskabeligt samarbejde mellem fire danske eksperter på mad og ernæring. Den er i særlig grad rettet mod mennesker med type 2 diabetes, forhøjede kolesteroltal og/eller overvægt, men gavner alle, der gerne vil leve sundere og havde det bedre. Maden er vegetabilsk, fordi flere undersøgelser viser, at selv mindre mængder kød og mejeriprodukter øger risikoen for diabetes og overvægt.

Deltagere i den oprindeligt 14 uger lange kur har oplevet, at de allerede efter fire uger var sundere, lettere og gladere i et omfang, som var åbenbart både for dem selv og deres omgivelser. Flere kunne nedsætte og en enkelt helt slippe deres medicin. Men vigtigt er også, at gamle, indgroede madvaner var væk – deltagerne havde efter de første fire uger ikke længere samme trang til kød, ost, fedt og sukker, de havde fået lyst til mere og mere af den sunde, grønne mad.

I bogen er der gjort meget for, at det skal være nemt og overskueligt. Der er ingen løftede pegefingre, men masser af inspiration og gode råd til alle, der gerne vil leve grønnere og lettere – også ”ostemads-vegetarer” vil kunne finde god inspiration her. Der er råd om, hvordan du kommer i gang, hvordan du støtter dig selv undervejs, hvad du gør, når du spiser ude og hvordan du kommer videre, når kuren er slut. Der er gennemgang af særligt sunde grønsager og krydderier m.m. og en introduktion til de ingredienser, mange ikke kender på forhånd, f.eks. tofu, tang og sojafløde. Der er også forslag til, hvordan du erstatter usunde ting med sundere alternativer.

Selve kuren er en madplan for to uger med opskrifter til morgenmad, frokost og aftensmad, der umiskendeligt bærer Kirsten Skaarups signatur – det er lækker, varieret grøn mad med forkælelse for alle sanser. Når de første to uger er overstået, starter man forfra igen, til man er oppe på mindst fire uger. Madplanen er vejledende, man må gerne bytte om på opskrifterne, udelade dem, man måske ikke er så begejstret for og i stedet spise dem, man særligt godt kan lide, flere gange. Men fordelen ved en madplan er, at man ikke behøver at diskutere med sig selv, hvad man skal have at spise til morgenmad f.eks., at man får prøvet noget, man ellers ikke ville have sat på menuen – f.eks. en linsepostej eller en tofu-omelet – og at det meste af planlægningen allerede er på plads. Det er nemt – og det er spændende.

Jeg håber sådan, at rigtig mange læger vil skifte recepten på kolesterol-medicin, afføringsmidler m.m. ud med en henvisning til nærmeste boghandler og mindst 4 uger med Det helbredende køkken. Ikke bare fordi det ville være en lettelse for vores sundhedsvæsen, klimaet, kloden og alt det der, men også fordi det er så uendeligt meget mere værdigt at tage hånd om sin egen sundhed ved at fylde sig med sund, lækker mad end ved at fylde sig med piller. Det helbredende køkken viser, at det ikke behøver at være så svært, ikke kræver afsavn og hysterisk kalorietælleri. Bare se at komme i gang ...

Læs mere om Det Helbredende Køkken her

Det helbredende køkken af Mikael Bitsch, Søren Lange, Catharina Rosendal og Kirsten Skaarup, 208 s., ill., JP/Politikens Hus 2011.

Denne anmeldelse har tidligere været bragt i "Vegetaren" (nr. 2/2011), Dansk Vegetarforenings medlemsblad.