Blogs

27 Jun 2020

Rå tomatsalsa

Skrevet af Karen

En lækker, frisk tomatsalsa - over pasta eller nye kartofler, som rustik dressing til din ris- eller quinoasalat eller til bruchetta. Hurtig at lave, men må gerne stå og trække lidt, inden den serveres.

1 portion (rækker til 2 personer som sauce til pasta)

Ingredienser

  • 300 g friske, modne tomater
  • 1 lille (salat)løg
  • evt. 1-2 fed hvidløg
  • en lille håndfuld frisk basilikum
  • 7 stilke frisk oregano/merian
  • 5 stilke frisk (citron)timian
  • evt. en spsk god olivenolie
  • lidt god balsamico eddike
  • (krydderurte)salt, peber

Fremgangsmåde

Skær de modne tomater i små tern og hæld dem i en skål. Hak løget meget fint og tilsæt til tomaterne sammen med evt. hvidløg. Fjern stilke fra de friske krydderurter og hak bladene fint, inden du hælder dem i skålen. Rør det hele sammen med lidt olivenolie, balsamico, salt og peber.

Lad salsaen stå og trække på køkkenbordet, helst mindst en halv time, og smag så til igen.

Tips:

Du kan sagtens bruge andre/flere friske krydderurter, hvis du synes.

Når jeg bruger salsaen på pasta, hælder jeg ofte pinje-græskar-drys over og roder det hele sammen - det cremer salsaen lidt og afrunder smagen.

27 Jun 2020

Pinje-græskar-drys

Skrevet af Karen
Pinje-græskar-drys

Måske er det ikke så smart at kalde det drys - det har nemlig en tendens til at klumpe sammen pga. olierne i kernerne. Men alligevel: Drysset er egentlig opfundet som en erstatning for parmesanost. Ikke at det smager som parmesan på nogen måde, men kombinationen af pinjerkerner og græskarkerner giver alligevel lidt ekstra umami (og cremethed) til f.eks. rå tomatsalsa og gazpacho, gryderetter og supper og i salater.

Ingredienser:

  • ½ dl pinjekerner
  • ½ dl græskarkerner
  • evt. lidt salt eller tangflager

Fremgangsmåde:

Super nemt: Blend ingredienserne sammen, til det bliver til smulder. Endelig ikke for længe, for jo mere du blender, jo mere begynder det at hænge sammen til en marcipanagtig masse. Jeg bruger en lille krydderi/kaffekværn.

Opbevares i lufttæt beholder i køleskabet, hvis du ikke skal bruge det med det samme.

18 Jun 2020

Ugemenu juni 2020

Skrevet af Karen
Spinaten har stået så fint i år og er nu ved at gå i blomst, så den spiser vi en del af for tiden sammen med skønne, nye kartofler, asparges, dild, persille og purløg. Og så er det salattid. Jeg er meget glad for middagssalater, nok også mere end resten af familien, men de finder sig som regel i det. Her i sidste halvdel af juni kommer ugemenuen derfor til at se således ud:

Ugemenuen

Fut-salat med asparges



Hummus
med gnavegrønt og oliven



Pasta med pesto



Grøn rispande



Asparges med kikærtepolonaise,
spinatsalat og nye kartofler



Kidneybønnekarry



Lun spinatsalat med marinerede courgetter og oliven

1 Jun 2020

Kidneybønnekarry

Skrevet af Karen
Kidneybønnekarry

Kidneybønnekarry er en af mine yndlingsopskrifter, ren 'comfort food' både sommer og vinter. Jeg tror, det er kombinationen af bønner, indiske krydderier og spinat, der gør det. At den så også er ret hurtig at lave med de forkogte bønner, gør bestemt ikke noget.

Portionen rækker til max 3 personer her i huset - og det er med brød til - men er egentlig beregnet til 4-5 personer.

Ingredienser

  • 3 spsk (oliven)olie
  • 1 tsk hele spidskommenfrø
  • 3 løg, finthakkede eller i halve, tynde skiver
  • 5 fed hvidløg
  • 1 stor spsk friskreven ingefær
  • ½-1 tsk chili (frisk/tørret) efter smag*
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk garam masala eller karrypulver
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk salt
  • ca. 4 dl hakkede tomater
  • 6 dl kogte kidneybønner
  • 3-400 g groft hakket spinat, frisk eller optøet
  • 1½ dl kokosmælk
  • evt. friskhakkede korianderblade til servering

Fremgangsmåde

Varm olien op i en stor gryde eller sauterpande. Tilsæt spidskommenfrø og lad dem riste et øjeblik. Tilsæt løg og lad det stege med, til det begynder at blive blødt og gennemsigtigt. Tilsæt hvidløg og ingefær og steg videre under omrøring.

Rør stødt koriander, garam masala eller karrypulver, gurkemeje og salt sammen med ca. 1 dl vand og tilsæt til løgblandingen under omrøring. Tilsæt chili, kidneybønner og tomat og bring det hele i kog. Skru ned for varmen, læg låg på og lad det simre ca. 15 min.

Tilsæt spinat og kokosmælk, og lad det varme igennem. Smag til med evt. ekstra salt og chili, drys korianderblade over og servér i gryden/panden med brød ved siden af til at søbe væden op med.

Tip:

* Jeg foretrækker denne ret pænt stærk og lavet på en finthakket bid chili af scorpion-typen, men det er ikke noget must. Du kan sagtens lade den være krydret på den bløde og milde måde, dvs. udelade eller neddrosle mængden af og/eller styrken på chilien.

26 Mar 2020

Ugemenu marts 2020

Skrevet af Karen

Der er spæde brændenælde- og skvalderkålsskud i mosen, masser af frisk grønkål i haven og rigeligt med hvidløg på menuen, for min klinik er lukket pga. Corona-situationen, og så kan jeg lige så godt give den gas med de små skønheder - også på hverdage.



Ugemenuen

Lørdag

Kikærtepandekager
med sorte bønner med chili og koriander,
guacamole og salat

Søndag

Hvidløgssuppe
med mandelboller (put 2 fed knust hvidløg i dejen)

Mandag

Lynstegt grønkål med piniekerner og rosiner
og pasta

Tirsdag

Bønnegryde med svampe og brændenælder

Onsdag

Kims røde karrysovs med ris

Torsdag

Pasta med (grønkåls- eller ukrudts-)pesto

Fredag

Spinatbouillabaise
15 Mar 2020

Savoykål i citronsauce

Skrevet af Karen
Savoykål i citronsauce

Nem og hurtig ret med savoykål i frisk og lækker citronsauce.

Ingredienser:

  • Et lille savoykål
  • 1 bdt. bredbladet persille
  • 1 porre

Citronsauce:

  • 1½ dl (udblødte) cashewnødder
  • 1 dl vand
  • 1 citron (skal og saft)
  • 1-2 fed hvidløg
  • salt & peber

Fremgangsmåde:

Start med at sætte cashewnødderne i blød - enten i koldt vand i mindst 4 timer eller overhæld dem med kogende vand og lad dem nøjes med at trække i 2 timer.

Når cashewnødderne er udblødte, hælder du vandet fra og kommer dem i en blender med fintrevnen skal og friskpresset saft af 1 citron, hvidløg, 1 dl vand og lidt salt. Blend på højeste hastighed, til saucen er helt glat og cremet, måske skal der lidt mere vand i. Lad stå og trække, mens du laver resten klar.

Skyl savoykålen grundigt og fjern evt. grimme yderblade. Del kålen i fire både, skær midterstokken væk og snit hver båd i tynde strimler. Porren renses og snittes i tynde ringe. Persillen skylles grundigt og snittes også fint - stilkene kan sagtens snittes med, hvis de ikke er for grove/seje.

Kom ca. ½ dl vand i en sauterpande eller en stor gryde og varm det op for god varme, til det bobler lystigt. Tilsæt porrer og kålstrimler og vend godt rundt i det, mens det 'steger' i vandet. Tilsæt evt. lidt mere vand, så det ikke brænder på. Det skal ikke brune, bare falde lidt sammen.

Tilsæt persillen, når kålen lige akkurat er faldet sammen og vend igen godt. Drys lidt salt over. Skru ned for varmen, giv citronsaucen en tur mere i blenderen og smag den til med salt og evt. lidt mere citronsaft. Hæld citronsaucen over kålen, dæmp varmen helt, vend godt rundt, så saucen bliver fordelt jævnt og smag til med salt og et godt drys peber.

Serveres straks som varm salat eller til pasta eller kartofler.

Tips:

Prøv med cayennepeber eller chili i stedet for peber.

Evt. rester smager også dejligt som kold salat - gerne med friske æbletern rørt i.

Lav evt. dobbelt portion af citronsaucen og frys halvdelen ned - så er der virkelig hurtig mad en anden dag.

Du kan selvfølgelig prøve med andre typer kål, f.eks. spidskål eller rosenkål, men jeg synes nu, at savoykålens fine struktur egner sig allerbedst.

15 Feb 2020

Ugemenu februar 2020

Skrevet af Karen

Denne ugemenu starter med lørdag, da det er sådan, vi gør her i huset: laver en ugemenu og en indkøbsseddel fredag aften (gerne mens aftensmaden simrer eller under selve måltidet) og køber det meste ind lørdag formiddag.



Ugemenuen

Lørdag

Simremad: Toscansk bønnesuppe

Søndag

Ovnbagte rodfrugter med urtebearnaise
og en kålsalat med æbler, f.eks. denne: Grønkål-æblesalat med linsespirer

Mandag

Funky rødbedesalat,
evt. med lidt brød til, f.eks. disse: små fladbrød med rosmarin

Tirsdag

Rosenkål med mandler og ingefær
og pasta

Onsdag

Blomkålscurry med kartofler - Gobi Aloo

Torsdag

Lyndampet spidskål med lun linsesalat

Fredag

Grønkål med tomat og hvidløg og pasta
24 Jan 2020

Funky rødbedesalat

Skrevet af Karen
Funky rødbedesalat

Den er herligt lyserød og smager også lidt som slik, denne salat. Lidt sødt, lidt syrligt, meget frisk og med et skønt pift af cayennepeber. Let og lækkert tilbehør til det meste, men her bruger vi den mest som hovedret, hvor portionen lige rækker til to lækkersultne personer.

2-4 personer

Ingredienser:

Dressing:

  • 75 g hasselnødder
  • 1-4 fed hvidløg (kan evt. udelades)
  • 1 citron (fintreven skal og friskpresset saft af)
  • 2 dl vand
  • ½ tsk cayennepeber
  • ½ tsk salt

Salat:

  • 5-600 g kogte rødbeder
  • 5 dl kogte sortøje-bønner (black eyed peas)
  • 2 (røde) æbler
  • tørrede chiliflager og evt. lidt hakkede hasselnødder til pynt

Fremgangsmåde:

Start med dressingen - med mindre du skal have kogt rødbederne, for så starter du med det. Det tager nemlig snildt en time ...

Hæld hasselnødder, citronskal og -saft, cayenne, salt og vand i en blender og blend ved høj hastighed, til det har fået en jævn konsistens. Skrab evt. ned fra kanten og lad det stå og trække i blenderglasset, mens du laver salaten.

Fjern skrællen fra rødbederne (gøres nemmest, mens de er varme efter kogning og under en tynd stråle koldt vand - så kan skrællen let gnides af). Skær rødbederne i tern og hæld dem i en skål sammen med bønnerne.

Smag på dressingen og juster evt. med lidt mere salt, cayenne og/eller citronsaft, inden du giver den en tur mere i blenderen. Hæld over rødbeder og bønner og bland godt rundt. Hertil kan salaten forberedes i god tid. Opbevares i køleskab, hvis den ikke skal spises med samme og tages ud ca. ½ time inden servering.

Inden servering skærer du æblerne i tern (fjern kernehuset, men behold skallen på) og blander dem i salaten. Vend godt rundt, så æblestykkerne bliver dækket med dressing. Drys med chiliflager og evt. lidt hakkede hasselnødder.

Tips:

Du kan erstatte sortøje-bønner med f.eks. kikærter eller sorte bønner. Du kan også bruge mandler eller cashewnødder i stedet for hasselnødder, og hvidløg kan helt undværes, men så er salaten ikke helt så funky ...

Rucola og strimlet, bredbladet persille klæder salaten.

Spises salaten som hovedret, kan der evt. serveres brød til. Er også forrygende til madpakken.

16 Nov 2019

Krydret græskarsuppe

Skrevet af Karen

Dette er min yndlingsgræskarsuppe. Den er fløjlsblød, fyldig og dejligt krydret, og så har den den smukkeste farve.

Ingredienser:

  • 6 kardemommekapsler
  • 1 spsk hele spidskommenfrø
  • 1 spsk hele korianderfrø
  • 150 g løg og/eller porre
  • evt. 1-5 fed hvidløg
  • frisk, finthakket rød chili eller cayennepeber efter smag
  • 700 g (hokkaido)græskar
  • 300 g kartofler
  • 8 dl vand
  • 2-3 spsk frisk reven ingefær
  • 1½ dl kokosmælk
  • friskpresset saft af lime eller citron

Fremgangsmåde:

Giv kardommekapslerne et tryk med den flade side af din køkkenkniv, så de åbner sig, og pil frøene indeni ud. Rist frøene i en tør gryde sammen med spidskommen og koriander, til de begynder at dufte. Tag gryden af varmen og knus de hele, ristede krydderier i en morter eller en lille elektrisk kværn og hæld dem tilbage i gryden igen.

Hak løg og/eller porre og evt. hvidløg. Rens græskarret for kerner og stilkender (det skal ikke skrælles) og skær det i mindre tern. Skræl kartoflerne og skær også dem i tern. Hæld græskar- og kartoffeltern i gryden. Tilsæt reven ingefær, finthakket chili, lidt salt og vand. Læg låg på gryden og kog det hele op, hvorefter du dæmper varmen og lader grønsager og krydderier simre i 15-20 min., til det er mørt.

Tag gryden af varmen, tilsæt saften af en halv lime eller citron og kokosmælk og blend suppen, til den er jævn. Smag til med salt, mere citron-/limesaft og cayennepeber.

Tips:

Top evt. suppen med ristede græskarkerner og chiliflager eller frisk koriander/persille.

Jeg synes ikke, at suppen skal være rygende stærk, men fordi den er så blød og mild af natur, må den gerne få lidt kant med et spark chili og syre.

Grundideen til denne suppe kommer fra Kirsten Skaarup, der altid er et besøg værd.

Sider

Subscribe to RSS - blogs