Blogs

16 Sep 2017

Ugemenu september 2017

Skrevet af Karen

Jeg ved ikke med dig, men jeg synes ærlig talt, at september er lidt koldere og vådere, end jeg kunne ønske mig. Så denne ugemenu er præget af varme og krydrede supper og gryderetter.

22 Aug 2017

Ugemenu august 2017

Skrevet af Karen

Hvis du synes, der er lidt mange opskrifter med squash i nedenstående menu, så har du helt ret. Det er fordi, der lige nu er en overflod af squash i min have. Og grønne bønner. Og tomater. Og rødbeder. Men især squash er svære at gemme, så dem prøver jeg at få spist så mange af som muligt, når de nu er her ...

6 Apr 2017

Ugemenu april 2017

Skrevet af Karen
Forår - der er en overflod af små, fine skud af både skvalderkål og brændenælde ude i mosen, og grønkålen har sat de lækreste skud fra stammen. Det gror så småt under træerne i min lillebitte skovhave og på det lune hjørne ved skuret er purløgene store nok til at blive klippet. Sammen med de sidste rester af småkedelige rodfrugter, noget grønt fra fryseren og et blomkål fra supermarkedet giver det denne ugemenu:
12 Mar 2017

Samosa-kartofler

Skrevet af Karen
Samosa-kartofler

Skøn, krydret kartoffelret, der altid gør mig glad.

Ingredienser

  • 1 tsk hel spidskommen
  • 1 tsk hele korianderfrø
  • 1 tsk fennikelfrø
  • 1 spsk (oliven)olie
  • 2 løg, finthakkede
  • evt. 3-5 fed finthakket hvidløg
  • evt. 1 spsk friskrevet ingefær
  • 1½ tsk karry eller garam masala
  • ½ tsk gurkemeje
  • 1 grøn chilli, finthakket
  • 1½ kg kogte kartofler, skåret i 1x1 cm terninger
  • 5 dl ærter
  • saft af ½ citron
  • 1-2 tsk salt
  • 1-1½ tsk knust spidskommen
  • evt. chilipulver
  • en god håndfuld friske korianderblade, strimlede eller1 spsk syltede koranderblade

Fremgangsmåde

Varm olien op i en dyb pande og rist de hele krydderier - spidskommen, korianderfrø og fennikelfrø - til de begynder at poppe.

Tilsæt løg og steg videre, til løgene begynder at blive bløde og gennemsigtige. Tilsæt evt. hvidløg og ingefær og steg lidt mere.

Rør karry/garam masala og gurkemeje sammen med ½ dl vand og rør det i løgblandingen. Rist videre under omrøring, så det ikke brænder på.

Tilsæt frisk chili, kartoffeltern, ærter, citronsaft og salt. Rør godt rundt, læg låg på og lad retten dampe for mellemvarme ca. 5-7 minutter, til grønsagerne er gennemvarme. Kartoflerne må gerne koge lidt ud. Rør gerne af og til og tilsæt evt. en anelse vand, hvis det truer med at brænde for meget på.

Fjern låget igen og smag til med knust spidskommen og evt. chilipulver og salt. Tilsæt korianderblade og servér.

Tips:

  • Jeg serverer gerne samosa-kartofler som hovedret med en salat til, men de kan også indgå som en del af et indisk-inspireret måltid med flere andre retter. De smager dejligt kolde, evt. som en del af en salat. Og så er de selvfølgelig skønne som fyld i samosaer. Du kan evt. bruge dejen fra pirogger med tang. Eller bare bruge dem som fyld i kikærtepandekager.
  • Du kan også lave retten med rå karofler i tern. Så skal du komme mere vand ved (1½-2 dl), når du kommer kartoflerne i, og lade dem dampe under låg, til de er møre. Det kan godt tage en halv time eller mere, afhængigt af om du bruger nye eller gamle kartofler.
  • Som variation kan du tilføje 300 gr. frisk eller optøet spinat, inden du smager til.
22 Dec 2016

Ugemenu december 2016

Skrevet af Karen

Det er jul lige om lidt, og der er måske lidt ekstra travlt, så i denne uge er menuen baseret på det nemme og hurtige på hverdagene, mens der skal arbejdes lidt mere med julemenuen. Meget af den kan i øvrigt forberedes i forvejen.



Ugemenuen

Pasta med enkel tomatsauce



Spinatsuppe med mandler
og safranske kikærter



Linser med løg og æbler
og grøn salat



Stegte ris



Grønkål med tomat og hvidløg
og pasta



Julemiddag:
Fyldt hokkaido
med ovnbagte kartoffelbåde,
Kirsten Skaarups simregryde som 'sovs',
frisk rødkålssalat med appelsin, valnødder og granatæblekerner
og en grøn salat.



Hvidløgssuppe
- og rester



10 Dec 2016

Julefrokost 2016

Skrevet af Karen

Og det blev november, og sandelig om ikke der endnu engang landede en invitation til julefrokost i min indboks. "Ja tak", svarede jeg og gik straks i gang med planlægningen. I år skulle det være nemt, farverigt og lækkert. Især nemt.

Evalueringen af sidste års anstrengelser havde jo lagt op til, at desserten i år 'bare' skulle være en ordentlig omgang frugtsalat, så temaet i år skulle være tre salater. Slut prut finale. Det var da nemt? Men som tiden nærmede sig, synes jeg måske også, at det var lidt for nemt. Og så en dag, da jeg i anden anledning havde besluttet, at NU skulle jeg altså prøve at lave Plantepushernes mandelfraiche og derfor rodede rundt derovre, faldt jeg over dette her:

Vegansk spinatroulade med røget læx

Vegansk spinatroulade med røget læx. Den perfekte forret, ja? Og jeg havde lige en hel eftermiddag og 1½ døgn til at få bagt og marineret de gulerødder. Nu kunne jeg selvfølgelig ikke drømme om at tænde ovnen kun for det, så jeg lavede også lige nogle linse-falafler af to håndfulde delikatesselinser (og huskede at krydre dem med citron og chili), bagte et hokkaido-græskar til en af salaterne og lavede ovn-biksemad til aftensmad. Samtidig med at jeg lavede mandel-fraiche. Heftig eftermiddag.

Her er resultatet så - pakket og klar til transport i 'Vidunderet':

I den pink boks er de små, ovnbagte linse-falafler sammen med lidt frisk rød peber, en portion guacamole og en god håndfuld rødkløver-spirer. Lad os bare kalde det 'forret'. Linse-falaflerne blev rigtig gode og var tilmed meget hurtigere og nemmere at blende sammen end falafler af kikærter, så det bliver nok min foretrukne version fremover.

I den blå boks er en linsesalat - også på delikatesselinser - med bidder af bagt hokkaido, marinerede shitake-svampe, pære og pinjekerner. Ret lækker, hvis jeg selv skal sige det, selvom pæren nok også skulle have været bagt, men jeg var bange for, at den ikke kunne holde sig lækker fra torsdag aften til lørdag eftermiddag.

I den grønne boks - på et leje af grønne blade - den famøse spinatroulade. Hvis du synes, at spinatpandekagen ser lige tyk nok ud, så har du helt ret. Måske fordi jeg (selvfølgelig) lavede en glutenfri udgave, jeg ved det ikke. Jeg kom en del mere vand i næste pandekage (den yderste), men den blev stadig for tyk. Nå, pyt, det smagte virkelig skønt, hvilket jeg primært tilskriver den superlækre mandel-fraiche, der nærmest blev til flødeost, fordi jeg lod den hænge ekstra længe og dryppe af (jeg havde jo travlt med at fylde ovnen). Gulerødderne - læx'en - var også helt okay, men ikke særlig lakseagtige, måske fordi jeg ikke lige havde noritang i huset og i stedet svøbte dem i wakame-tang. Jeg kunne nok også godt at have brugt lidt flere gulerødder. Men altså, den mandel-smøreost var guddommelig, den kommer jeg helt klart til at lave igen (og pimpe med krydderurter og hvidløg).

I orange boks kommer så frugtsalaten af clementin, banan, æble, pære og kakifrugt med en 'råcreme' på cashewnødder blendet med lidt citron, vanilje og ahornsirup. Et dejligt punktum.

11 Nov 2016

Ugemenu november 2016

Skrevet af Karen

Jeg har tømt nyttehaven for porrer, rødbeder og selleri, der nu står og hygger sig sammen med æblehøsten i 'det store køleskab' - en stak kasser på nogle havestole under et tæppe i et hjørne på vores overdækkede terrasse. Porrer og selleri rimer på gule ærter, så det må vi ha' på menuen - to gange, fordi gule ærter laves bedst i store portioner og bare bliver bedre af at stå. Vi kalder det 'andendags-guleærter', men reelt har vi altid en anden ret eller to i mellem, så det burde nok hedde 'gamle gule ærter'...

19 Okt 2016

Ugemenu oktober 2016

Skrevet af Karen

Bum, så er det slut med bunkerne af squash, bønner og solmodne tomater, og vi må 'nøjes' med de lidt mere kuldetolerante grønsager. Her i huset har vi kastet os over supper, gryderetter og - uhm - sat sæsonens første lasagne til livs.

Sider

Subscribe to RSS - blogs