28 Apr 2007

Bønnegryde med svampe og brændenælder

Skrevet af Karen

Bønner er herlige i gryderetter. Her er en opskrift, der udnytter forårets første spæde brændenældeskud som vitaminrigt, grønt drys.

Ingredienser:

  • 3 dl kogte sorte bønner
  • 20-30 g tørrede Karl Johan svampe
  • 3 kartofler i tern
  • 2 persillerødder i tern
  • 2 gulerødder i tynde stifter
  • 1 løg, finthakket
  • 1-3 fed hvidløg, finthakket
  • 1 spsk olie
  • 1½ dl sojafløde
  • 3 dl brændenælde, fintklippet
  • Saft og reven skal af ½ citron
  • Salt & peber
  • Evt. purløg til drys

Fremgangsmåde:

Udblød svampene i vand, så det lige akkurat dækker, i ca. 20 min. Læg svampene til afdrypning i en sigte, og si udblødningsvandet gennem et kaffefilter (der kan være en hel del sand i). Skær svampene i strimler.

Varm olien i en gryde og svits de hakkede løg gennemsigtige. Tilsæt kartofler, gulerødder, bønner og svampe og lad det snurre med under omrøring et øjeblik.

Tilsæt udblødningsvandet fra svampene, citronskal og ½-1 tsk salt og lad det hele simre under låg ved svag varme i 30 min.

Imens skylles brændenældeskuddene grundigt og klippes fint. Vend brændenælder og sojafløde i retten lige inden servering og smag retten til med citronsaft, salt og peber. Drys gavmildt med fintklippet purløg.

Tips:

  • Andre bønner kan erstatte de sorte, fx hvide eller brune bønner, azukibønner eller kikærter.
  • Andre - og evt. friske - svampe kan bruges, fx østershatte eller markchampignon, men Karl Johan smager nu bedst.
  • Persille - eller spinat - kan fint erstatte brændenældeskud.

Kommentarer

Hejsa

Kunne du tænke dig at linke til mit nye website bælgfrugter.dk

Mange hilsener
Jens Christensen

Tilføj kommentar