5 Maj 2007

Chili sin carne

Skrevet af Karen
Chili sin carne

Bønner, chili og hvidløg er suverænt godt sammen. Her er opskriften på husets Chili sin carne - som i modsætning til den traditionelle chili con carne er uden kød. Opskriften rækker til 8 personer, da det er glimrende gæstemad og evt. rester fint kan fryses.

Ingredienser:

  • En pose bønner (500 g)
  • 3 (rød)løg
  • Mindst 3 fed hvidløg
  • 2 gulerødder i tern
  • 3-4 stilke bladselleri
  • 1 rød peber i tern
  • Frisk, finthakket chili i en passende mægnde eller 1 spsk hakket, syltet jalapeño-chili fra glas, evt. mere.
  • Evt. ½ tsk finthakket chipotle chili (røget chili) eller røget paprika
  • 1 spsk knust spidskommen
  • 2 tsk knuste korianderfrø
  • Evt. et nip stødte nelliker og en anelse kanel
  • 1 flaske mosede tomater
  • Et bundt friske korianderblade eller en spsk syltede
  • Kogende vand, salt og lidt olie

Fremgangsmåde:

Udblød bønnerne natten over og kog dem møre i frisk vand, der tilsættes to tsk groft salt efter en halv time. Kogetiden varerierer efter sort og alder, så følg anvisning på posen i første omgang og smag dig frem derefter. Bønnerne skal være helt møre og bløde at bide i - det kan godt tage to timer eller mere for f.eks. kidneybønner.

Find en god, stor gryde frem og svits løg og hvidløg i lidt olie. Tilsæt chili, spidskommen, korianderfrø, nelliker, kanel, gulerødder, rød peber og bladselleri og svits videre under omrøring til det hele falder lidt sammen.

Hæld bønner og tomater i, spæd med kogende vand til en passende konsistens og tilsæt et drys salt. Læg låg på, og dæmp varmen. Lad retten simre ca. 30 minutter, til grønsagerne er møre. Tilsæt mere kogende vand undervejs, hvis retten er ved at koge tør.

Smag til med salt, syltede korianderblade og evt. mere chili - og servér. Sæt gerne ekstra syltet jalapeño chili på bordet til de hårdføre + evt. oliven og mere (frisk) koriander.

Tips:

  • Chilibønner med salat og chips:
    Servér bønnerne med skåle med kogte ris, majschips, salat, tomat, agurk og guacamole. Hver enkelt bygger så en lille bjerg på sin tallerken med 1-2 håndfulde let-knuste chips i bunden, lidt ris ovenpå, efterfulgt af chilibønner, salat, tomat, agurk og tilsidst guacamole. Nammenam.
  • Jeg holder af at blande flere forskellige slags bønner, typisk sorte bønner, sortøje-bønner og kikærter. Nemt, hvis man koger mange bønner ad gangen og opbevarer dem i mindre portioner i fryseren.
  • Vær forsigtig med chilien i starten - især chipotle-chilien, der er stærk og røget.
  • Evt. rester kan blendes til en lækker smørbar postej.

Tilføj kommentar