22 Maj 2010

Kan man selv lave kikærte- og quinoamel?

Skrevet af Karen

Jeg har fået en mail fra Malene, der bl.a. skriver:

"Jeg er begyndt at spekulere over, om man selv kan fremstille kikærtemel og quionamel? Altså skal det i princippet bare kværnes, eller skal kikærte iblødsættes først og quiona skylles? Ved du det?"

Godt spørgsmål - ved jeg det? Jeg har selv stillet de samme spørgsmål for nogle år siden. Dengang havde jeg en kornmølle, som jeg selv lavede boghvede- og rismel på. Men kikærter kunne den ikke tage, først og fremmest pga. af størrelsen. Heller ikke majs.

Jeg tror ikke, at man kan lave kikærtemel selv, Malene, jeg har i hvertfald opgivet. Hvis du udbløder kikærterne, kan du godt køre dem på en food procesor, men du får ikke mel ud af det - det bliver 'bare' til fars til f.eks. falafler. Måske kan man godt bruge denne fars i brød m.m., jeg har ikke prøvet, men det var da egentlig et forsøg værd.

Quinoa kan du derimod godt køre på en kornmølle eller for den sags skyld bare i din blender/foodprocessor. Jeg har gjort det nogle gange, og det fungerer okay. I princippet burde man nok skylle quinoaen og lade den tørre igen - eller man kan riste den, til den dufter nøddeagtigt, køle den helt af og male den til mel.

I praksis er jeg helt holdt op med at lave mit mel selv, fordi jeg for det første ikke bruger ret meget af det, og for det andet fyldte min kornmølle alt for meget i mit lille køkken. Og for det tredje var det især kikærtemel, jeg gerne ville lave, fordi det var svært at skaffe - og det kunne jeg alligevel ikke på den mølle, jeg havde. Så i dag køber jeg alt mit mel. I det lokale supermarked (ris og boghvede) og hos helsekosten (kikærte og quinoa).

Er der læsere derude, der har noget at bidrage med i denne sammenhæng, er I meget velkommen til at lægge en kommentar eller skrive til mig, så skal jeg bringe det videre.

emner: 

Kommentarer

Jeg har lige læst, at en VitaMix blender kan lave mel af kikærter. Nu er sådan én vist ret dyr, men man kunne jo overveje det, hvis man alligevel skal have ny blender ...

du kan også kværne kikærter til mel på en elektrisk kaffemølle.

Jeg blev så bare i tvivl om det ikke var bedst at sætte kikærter i blød, for at komme af med evt giftstoffer???
Jeg skal bruge melet til brød, og vil gerne vide om man kan bruge andre bønner fx. soya på samme måde, altså kværnet fra posen.

Hilsen Margit

Hej Margit

Der er ikke giftstoffer i kikærter på samme måde som i f.eks. kidneybønner. Kikærten er netop en ært, og kan derfor spises rå. Hvis du sætter dem i blød først, får du ikke mel, men snarere (rå) humus ud af det, når du kværner ... det er så heller ikke så tosset, men jeg ved ikke, hvordan det fungerer i brød, f.eks.

Sojabønner er der delte meninger om. På Friskespirer.dk er der en oversigt over bønner, der kan spires og spises rå (og dermed vel også kværnes til mel uden problemer), f.eks. mungbønner. Her står der også følgende om sojabønner:

"Soyabønne og visse kornsorter fremgår ikke af oversigten, da flere fagfolk anser deres næringssammensætning for at være uegnede for menneskekroppen. Dette gælder også i spiret form."

Jeg ved, at det sojamel, man køber, er ristet. Men om det er for smagens skyld eller fordøjelighedens skyld, ved jeg ikke. Jeg bruger ikke selv sojamel i min madlavning.

Er lige kommet forbi, men det er da bestemt for at blive "hængende".
Jeg har en Vitamix blender, og ja, det tager alt :-)
Mht til rismel, hvilke ris bruger du der til rismel?

Hej Heidi

Dejligt at høre, at du har lyst til at blive "hængende" :-)
Jeg har lavet rismel af alm. brune ris og brune basmatiris - hvad jeg nu havde. Alm. brune ris er billigst, og jeg har ikke lagt mærke til den store forskel, udover at rismel på basmatiris har den der lidt specielle (og dejlige) basmati-duft. Hvorfor spørger du?

Hej Karen
Og mange tak for dit svar!
Jeg spurgte for det lød næsten for godt til at være sandt....at rismel "bare" er blendet.
Nogle gange er det bare ikke mere indviklet :-)

ellers kan en kaffekværn klare det.

Det var da en idé, Margit. Selvom jeg nok vil blive lidt træt af det i længden med den lille kaffekværn, jeg har. Men det skal da helt klart prøves!

Jeg har forsøgt mig med kikærtemel og har gjort følgende: lad kikærterne stå i vand natten over. Herefter koges de i ca 30 min. Hæld vandet fra og læg dem på en bradepande med bagepapir og bag dem i 15 min ved 180 grader (pas på de kan poppe når du tager dem ud af ovnen). Lad dem afkøle og herefter kan de blendes til mel :-).

Hvor interessant, Henriette! Sikke et eksperiment, det må jeg prøve ved lejlighed.

Har du også prøvet at bruge det færdige kikærtemel til noget? Binder/jævner det som det skal? Og blendede du det bare i en almindelig blender?

Kikærtemel kan fås billigt i mange indvandrerbutikker. Hos den kinesiske Købmand ved Nørreport station i Kbh koster det 23 kr for et kilo - dog ikke økologisk, men hvis man alligevel ikke køber 100% økologisk kan det vel være OK. http://www.denkinesiskekoebmand.dk/toervarer/mel/kikaertemel-1-kg.html

Mon ikke man kan lave det hvis man først tørrer det i en dehydrator???

Tilføj kommentar