Let risengrød
Skrevet af Karen
For nogle år siden tog jeg en juletradition op fra den yngstes børnehave: hele december måned serveres varm risengrød til morgenmad. Børnene glæder sig gerne flere måneder før. Risengrøden er vores særlige mælkefri, "lette" risengrød. Let at lave, let i konsistensen, letfordøjelig - og også let på kalorievægten. Den koger ikke over og brænder ikke på, faktisk skal den bare stå og simre ca. 20 min., mens du tager dit morgenbrusebad ...
Ingredienser
- 3 dl grødris
- ca. 6 dl vand
- ca. 2 dl sojamælk
- ½-1 tsk salt
- et nip vanillepulver
- evt. kanelsukker
- evt. smørklat
Fremgangsmåde
Sæt risen over at koge i vandet i en (tykbundet) gryde med tætsluttende låg. Vandmængden varierer lidt efter risene - og hvor lang tid du bruger på dit brusebad. Så snart gryden begynder at simre, skrues næsten helt ned for varmen - så er det tid til brusebadet.
Ca. 20 min. senere er risen blød - og ved at være tør i bunden. Sluk for varmen. Rør sojamælk i til en passende konsistens sammen med salt og vanillepulver. Læg låg på igen og evt. et viskestykke eller sammenfoldet håndklæde over. Lad grøden trække ca. 5 min. (dæk bord imens). Server grøden med kanelsukker og smørklat - hvis det har interesse.
Tips:
- Skal sukker og smør undgås, er det godt med en kompot af frisk eller frossen, optøet frugt, evt. rørt med lidt finthakkede, udblødte dadler eller abrikoser. Smag til med lidt kanel.
- Vi bruger Provamel sojamælk - den blå sødet med æblejuice. Det er efter min mening den eneste sojamælk, der du'r.
- Man kan erstatte sojamælken med en slat (piske)fløde - det er godt, men så er den ikke længere mælkefri.
- Man kan naturligvis bruge brune grødris, hvis man ellers kan opdrive dem. Men så er 20 min. nok for kort tid. Brune basmati-ris er også brugbart - blidere ved blodsukkeret end de hvide grødris, og så bliver de møre på ca. 30 min. (+ trækketid).
- Grødrester kan fint bruges til en lille dessert i madpakken med frugtkompot på, til risalamande eller klatkager.