Gryderetter

1 Jun 2020

Kidneybønnekarry

Skrevet af Karen
Kidneybønnekarry

Kidneybønnekarry er en af mine yndlingsopskrifter, ren 'comfort food' både sommer og vinter. Jeg tror, det er kombinationen af bønner, indiske krydderier og spinat, der gør det. At den så også er ret hurtig at lave med de forkogte bønner, gør bestemt ikke noget.

Portionen rækker til max 3 personer her i huset - og det er med brød til - men er egentlig beregnet til 4-5 personer.

Ingredienser

  • 3 spsk (oliven)olie
  • 1 tsk hele spidskommenfrø
  • 3 løg, finthakkede eller i halve, tynde skiver
  • 5 fed hvidløg, finthakkede
  • 1 stor spsk friskreven ingefær
  • ½-1 tsk chili (frisk/tørret) efter smag*
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk garam masala eller karrypulver
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk salt
  • ca. 4 dl hakkede tomater
  • 6 dl kogte kidneybønner
  • 3-400 g groft hakket spinat, frisk eller optøet
  • 1½ dl kokosmælk
  • evt. friskhakkede korianderblade til servering

Fremgangsmåde

Varm olien op i en stor gryde eller sauterpande. Tilsæt spidskommenfrø og lad dem riste et øjeblik. Tilsæt løg og lad det stege med, til det begynder at blive blødt og gennemsigtigt. Tilsæt hvidløg og ingefær og steg videre under omrøring.

Rør stødt koriander, garam masala eller karrypulver, gurkemeje og salt sammen med ca. 1 dl vand og tilsæt til løgblandingen under omrøring. Tilsæt chili, kidneybønner og tomat og bring det hele i kog. Skru ned for varmen, læg låg på og lad det simre ca. 15 min.

Tilsæt spinat og kokosmælk, og lad det varme igennem. Smag til med evt. ekstra salt og chili, drys korianderblade over og servér i gryden/panden med brød ved siden af til at søbe væden op med.

Tip:

* Jeg foretrækker denne ret pænt stærk og lavet på en finthakket bid chili af scorpion-typen, men det er ikke noget must. Du kan sagtens lade den være krydret på den bløde og milde måde, dvs. udelade eller neddrosle mængden af og/eller styrken på chilien.

9 Okt 2016
Gobi Aloo - blomkålscurry

En dejlig nem og overkommelig alt-i-en-gryderet (også nem at vaske op efter!) med god smag. Bruger du rå kartofler, er den dog ikke hurtig i den forstand, at den skal simre ret længe, før blomkål og kartofler er tilpas møre. Bruger du kogte kartofler, kan den imidlertid godt være færdig på en time i alt, og så tæller den som en hverdagsret herhjemme.

Du skal bruge:

  • 1 kg kartofler, gerne kogte
  • 1 blomkål
  • 2 store løg
  • lidt olie
  • 1-1½ tsk salt
  • 1-2 tsk chilipulver eller 2-3 friske chili
  • ½ tsk gurkemeje
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 4 dl mosede tomater (fra glas eller 4 friske, modne tomater i tern
  • 1 dl vand
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 tsk. nigella-frø ("Jomfru i det grønne")

Sådan gør du:

Løgene pilles og skæres i tern. Blomkålshovedet deles i små (!) buketter - du kan evt. også skrælle stokken og skære den i tern. Karoflerne skæres i tynde både eller tern. Bruger du friske tomater, skæres de i tern. Bruger du friske chili, hakkes de fint - med eller uden kerner (se Tips).

Varm lidt olie op i en sauterpande eller en stor gryde og steg løgene gyldne. Tilsæt derefter salt, chili, gurkemeje og spidskommen og steg videre et par minutter. Tilsæt tomater og vand og lad det simre ca. 10 min.

Tilsæt blomkålsbuketterne og lad dem simre med under låg ved medium varme, til de falder lidt sammen. Tilsæt kartoflerne og lad det hele simre under låg, til det er helt mørt. Spæd evt. med lidt vand undervejs, hvis det bliver for tørt.

Smag til med salt og peber, drys med hakket koriander og nigella-frø og server - gerne med (indisk) brød og måske lidt planteyoghurt til.

Tips:

  • Vær lidt forsigtig med chilien, første gang du laver den. Godt nok suger både kartofler og blomkål en del smag, men retten skal ikke være rygende stærk. Der er også forskel på, hvor stærk chili er. Så start måske med halvdelen og smag dig frem. Bruger du friske chilifrugter, kan du evt. fjerne kerner og frøstole - meget af styrken sidder her.
  • I skrivende stund har jeg ikke en god, stabil opskrift på glutenfrit brød India style, så jeg spiser bare en almindelig, glutenfri bolle til.
19 Maj 2012

Kims røde karrysovs

Skrevet af Karen
Kims røde karrysovs (blendet)

Husbonden har i samarbejde med yngstesønnen sat mål og metode på den karrysovs, som er blevet en klassiker herhjemme. Den fås i to versioner - en blendet, der gør sig godt som sovs til f.eks. 'boller i karry' - og en ikke-blendet, der er en fyldig gryderet, gerne med tern af en god tofu.

Ingredienser

  • 1 tsk sorte sennepsfrø
  • ½ tsk bukkehornsfrø
  • 1 tsk stødt koriander
  • 20-25 g. frisk ingefær
  • 1 stort løg
  • 1 fed hvidløg
  • ½-1 frisk, rød chili
  • 1½ spsk karry
  • salt, olivenolie
  • 1 gulerod
  • 2 stængler blegselleri
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 dåse flåede (hakkede) tomater
  • 2 dl. vand el. grønsagsbouillon
  • evt. 1 dl sojafløde
  • evt. frisk tofu skåret i tern

Fremgangsmåde

Den blendede version:

Riv den friske ingefær fint og del løg, hvidløg, gulerod, blegselleri og peberfrugt i mindre stykker. Rør karry og stødt koriander sammen til en tyk pasta med 2-3 spsk vand i et lille glas.

Varm en wok eller en stor gryde op for god varme og kom lidt olie i. Tilsæt de sorte sennepsfrø og rist dem, til de begynder at poppe. Skru ned for varmen og tilsæt løg, hvidløg, chili og bukkehornsfrø. Steg under omrøring, til løgene bliver blanke.

Tilsæt karryblandingen og rør godt. Når vandet er dampet næsten væk, tilsættes gulerod, blegselleri og peberfrugt, der steger med under omrøring et par minutter. Tilsæt tomater og vand/bouillon. Dæmp varmen lidt mere og lad grønsagerne dampe møre under låg.

Når grønsagerne er møre, tages gryden af varmen. Tilsæt evt. sojafløde og blend sovsen jævn med en stavblender. Smag til med salt.

Den ikke-blendede version:

Riv ingefæren fint. Hak chilien fint - med eller uden kerner, alt efter smag og chili-type. Hak løg og hvidløg fint. Skær guleroden i små tern eller tændstikstynde stænger. Snit blegsellerien i fine skiver på tværs af stænglen. Skær peberfrugten i tynde strimler, der deles en gang eller to på tværs. Rør karry og koriander sammen til en tyk pasta med 2-3 spsk vand i et lille glas.

Varm en wok eller en stor gryde op for god varme og kom lidt olie i. Tilsæt de sorte sennepsfrø og rist dem, til de begynder at poppe. Skru ned for varmen og tilsæt løg, hvidløg, chili og bukkehornsfrø. Steg under omrøring, til løgene bliver blanke.

Tilsæt karryblandingen og rør godt. Når vandet er dampet næsten væk, tilsættes gulerod, blegselleri og peberfrugt, der steger med under omrøring et par minutter. Tilsæt tomater og vand/bouillon. Skal der tofu i, tilsættes den nu. Dæmp varmen lidt mere og lad grønsagerne dampe møre under låg, ca. 5 min.

Når grønsagerne er møre, tilsættes evt. sojafløde og sovsen smages til med salt.

Tips:

  • Servér over ris eller quinoa og med tofu eller vegetabilske 'boller' (se f.eks. falafler eller hirse-deller) til - eller med kogte kikærter, dampede grønne bønner eller grønærter.
  • Jeg er blevet meget glad for Nagels friske hasselnødde-tofu til den ikke-blendede version. Fås i helsekosten.
17 Maj 2007

En indisk inspireret ret med en helt vidunderlig, krydret duft. Servér med løskogte, duftende basmatiris - gerne af den brune slags.

Ingredienser:
  • ½ l kogte kikærter
  • 2 mellemstore løg
  • 4 fed hvidløg
  • 4 spsk olivenolie
  • 1 lille chili i små stykker eller ½ tsk chilipasta
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1 tsk paprika
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk garam marsala (kan evt. erstattes af karrypulver)
  • 2 dåser flåede, hakkede tomater
  • 2-3 dl vand eller bouillon
  • 3 spsk friske hakkede korianderblade eller 3 tsk syltede
  • 1 tsk hakket mynte (kan udelades)
  • Salt
Fremgangsmåde:

Pil løg og hvidløg. Halvér løgene og skær dem i papirtynde skriver.

I en tykbundet gryde eller en stor sautérpande steges løg og hvidløg blanke i olivenolien. Tilsæt krydderierne (undtagen frisk koriander og mynte) og rist dem i ca. to minutter.

Tilsæt tomater, kikærter, frisk eller syltet koriander, mynte samt 2 dl vand eller bouillon og lad det hele snurre 20-30 minutter. Jo længere retten får lov at snurre, jo bedre smager den. Spæd evt. til med ekstra vand/bouillon undervejs, så det ikke bliver for tørt.

Smag til med salt og peber.

Serveres med basmatiris og evt. et drys frisk koriander.

Tips:

Det er vigtigt, at kikærterne er kogt helt møre på forhånd - de skal være så bløde, at de næsten smelter på tungen.

17 Maj 2007

En pragtfuld indisk ret med autentisk smag - det vil sige hot!

Ingredienser:

  • 1 dl gule eller røde linser
  • ½ l vand
  • 2 spsk olie
  • 2 løg
  • 2 cm frisk ingefær
  • 4 fed hvidløg
  • 500 g helbladet spinat
  • 2 mellemstore kartofler
  • 4 dl hakkede tomater
  • 100 g ærter
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk chilipulver eller cayennepeber
  • 2 tsk stødt koriander
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde:

Bring linserne i kog i vandet og lad dem simre under låg, til de er møre (ca. 40 min. for gule linser og 20 min. for røde).

Bruges frisk spinat, vaskes den i flere hold vand og afdryppes. Frossen spinat skal blot tø op. Hak spinaten groft med en skarp kniv.

Pil løg og hvidløg og hak dem fint. Ingefæren skrælles og rives fint.

Varm olien i en gryde eller dyb pande og svits løg, hvidløg og ingefær, til det er blødt. Rør gurkemeje, chilipulver eller cayennepeber, koriander og salt ud i 1 dl vand og rør blandingen i løgene. Tilsæt grønsagerne og lad det svitse kort, inden de kogte linser (med kogevand) hældes i.

Lad retten simre for svag varme ca. 30 min., til kartoflerne er møre. Tilsæt evt. lidt mere vand undervejs.

Smag til og servér.

Tips:

Kog katoffelternene sammen med linserne, så er du sikker på, at de bliver møre.

Hold lidt igen med krydderierne, især chilien, hvis du ikke på forhånd ved, at du er vild med "hot" mad.

13 Maj 2007

asparges
Denne ragout er naturligvis allerbedst med friske, sprøde danske asparges.

Ingredienser:

  • 500 g små nye kartofler
  • 300 g friske grønne asparges
  • 250 g gulerødder - gerne bittesmå med top på
  • Evt. lidt grønne ærter
  • 2 dl hvidvin (eller bare vand)
  • 2 dl grøntboullion
  • En "smørbolle" af 2 spsk kikærtemel og 2 spsk olivenolie
  • Masser af finthakket, frisk persille
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

Skrub kartoflerne og sæt dem over at koge i letsaltet vand evt. tilsat lidt frisk løvstikke. Sluk for varmen efter ti min. og lad gryden stå og trække yderligere 10 min. på eftervarmen.

Bræk imens den nederste, træede del af aspargesene og kog enderne i hvidvin og bouillon ca. 10 min. Imens skæres aspargesene i mindre stykker på ca. 5 cm.

Små, nye gulerødder skrubbes grundigt og toppen fjernes. Lad evt. en lille smule af toppen sidde tilbage. Større og grovere gulerødder skrælles og skæres i stave på ca. 1 X 5.

Tag asparges-enderne op af gryden med en hulske og smid dem væk. Læg gulerødderne i gryden og damp dem nogle minutter, før aspargesene kommes ved. Grønsagerne dampes, til de er lige netop møre - 4-5 min. Tag dem op med en hulske og sæt dem til side.

Jævn bouillonen med smørbollen og lad den koge igennem nogle minutter inden persillen tilsættes. Smag til med salt og peber, inden de dampede grønsager og evt. friske, grønne ærter forsigtigt vendes i. Serveres straks - evt. med et ekstra drys frisk persille.

10 Maj 2007

grønsager i kurv
Løskogt hirse er et herligt alternativ til couscous og bulgur, hvis man er glutenallergiker.

Ingredienser:

  • 200 g hirse
  • 4 spsk olie
  • ca. 6 dl kogende vand
  • 200 g kogte kikærter
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 kartofler
  • 2 peberfrugter
  • 200 g courgetter
  • 2 gulerødder
  • En håndfuld friske bønner
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 dl rosiner
  • ½-1 tsk cayennepeber
  • ½-1 tsk paprika
  • 1-2 spsk gule sennepsfrø
  • Salt og peber
  • Friskhakket persille

Tilbehør:

  • Chilipasta
  • Mangochutney

Fremgangsmåde:

Skyl hirsen grundigt og lad den dryppe af. Varm 2 spsk olie op i en gryde og sautér hirsen ved middel varme i ca. 5 min. under omrøring.

Tilsæt det meste af det kogende og lidt salt, og lad det simre under låg ca. 20 min. eller til hirsen er blød. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis hirsen koger tør undervejs.

Skær imens peberfrugt, courgetter, kartofler, løg og gulerødder i små tern. Hvidløgene hakkes fint, de friske bønner skæres i ca. 3 cm lange stykker.

Varm en anden gryde op og rist sennepskornene, til de begynder at poppe. Dæmp varmen, tilsæt 2 spsk olie og svits løgene med et kort øjeblik, tilsæt så de øvrige krydderier, grøntsager, kikærter samt evt. rosiner.

Lad det hele simre under låg ca. 20 min., til alle grønsagerne er møre. Rør rundt af og til. Smag til med salt og peber.

Anretning:

Rør rundt i hirsen med en gaffel for at skille kornene, og hæld den op på et stort fad. Lav en fordybning i midten og hæld grønsagerne i fordybningen. Drys med persille.

Serveres straks med mangochutney og chilipasta (fx harissa eller sambal oelek) som tilbehør.

Tips:

  • Grønsagerne kan varieres efter årstid og smag.
  • Hirse er særdeles rig på vitaminer og mineraler - især jern, magnesium, kalium og silicium.
  • Glutenfri: Pas på med mangochutney og harissa, hvis det skal være glutenfrit. Det kan være jævnet og/eller sødet med ingredienser, der indeholder gluten.
8 Maj 2007
Lækker grønkål med tomat og hvidløg

En anderledes, frisk og meget lækker opskrift på grønkål, som også børnene kan lide - især hvis den serveres med pasta!

Ingredienser:

  • 1 kg frisk grønkål (eller 450 g frossen)
  • 2 spsk olie
  • 1-2 mellemstore løg
  • 1-5 fed hvidløg
  • 4-500 g hakkede, flåede tomater (evt. fra glas eller karton)
  • Saft og skal af ½ citron
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

Befri grønkålen for grove ribber og skyl den grundigt. Kom bladene i en gryde med 1-2 dl vand og bring det i kog. Skru ned og lad kålen småkoge 10 min. Hæld kålen i et dørslag og lad den dryppe af, til den er kølet lidt. Knug det sidste vand af og hak den groft med en skarp kniv. Frossen grønkål skal blot tø igennem.

Pil og hak løg og hvidløg fint og svits det kort i olien. Tilsæt den hakkede grønkål og tomat og vend godt. Tilsæt salt og peber, læg låg på gryden og lad det dampe for svag varme i ca. 20 min. Smag til med citronsaft og -skal samt salt og peber og servér straks.

Tips:

  • Servér grønkålen til brune basmatiris eller (glutenfri) pasta.
  • Grønkålen smager også godt kold som pålæg på brød eller i wraps.
Lækker grønkål med tomat og hvidløg
5 Maj 2007

Chili sin carne

Skrevet af Karen
Chili sin carne

Bønner, chili og hvidløg er suverænt godt sammen. Her er opskriften på husets Chili sin carne - som i modsætning til den traditionelle chili con carne er uden kød. Opskriften rækker til 8 personer, da det er glimrende gæstemad og evt. rester fint kan fryses.

Ingredienser:

  • En pose bønner (500 g)
  • 3 (rød)løg
  • Mindst 3 fed hvidløg
  • 2 gulerødder i tern
  • 3-4 stilke bladselleri
  • 1 rød peber i tern
  • Frisk, finthakket chili i en passende mægnde eller 1 spsk hakket, syltet jalapeño-chili fra glas, evt. mere.
  • Evt. ½ tsk finthakket chipotle chili (røget chili) eller røget paprika
  • 1 spsk knust spidskommen
  • 2 tsk knuste korianderfrø
  • Evt. et nip stødte nelliker og en anelse kanel
  • 1 flaske mosede tomater
  • Et bundt friske korianderblade eller en spsk syltede
  • Kogende vand, salt og lidt olie

Fremgangsmåde:

Udblød bønnerne natten over og kog dem møre i frisk vand, der tilsættes to tsk groft salt efter en halv time. Kogetiden varerierer efter sort og alder, så følg anvisning på posen i første omgang og smag dig frem derefter. Bønnerne skal være helt møre og bløde at bide i - det kan godt tage to timer eller mere for f.eks. kidneybønner.

Find en god, stor gryde frem og svits løg og hvidløg i lidt olie. Tilsæt chili, spidskommen, korianderfrø, nelliker, kanel, gulerødder, rød peber og bladselleri og svits videre under omrøring til det hele falder lidt sammen.

Hæld bønner og tomater i, spæd med kogende vand til en passende konsistens og tilsæt et drys salt. Læg låg på, og dæmp varmen. Lad retten simre ca. 30 minutter, til grønsagerne er møre. Tilsæt mere kogende vand undervejs, hvis retten er ved at koge tør.

Smag til med salt, syltede korianderblade og evt. mere chili - og servér. Sæt gerne ekstra syltet jalapeño chili på bordet til de hårdføre + evt. oliven og mere (frisk) koriander.

Tips:

  • Chilibønner med salat og chips:
    Servér bønnerne med skåle med kogte ris, majschips, salat, tomat, agurk og guacamole. Hver enkelt bygger så en lille bjerg på sin tallerken med 1-2 håndfulde let-knuste chips i bunden, lidt ris ovenpå, efterfulgt af chilibønner, salat, tomat, agurk og tilsidst guacamole. Nammenam.
  • Jeg holder af at blande flere forskellige slags bønner, typisk sorte bønner, sortøje-bønner og kikærter. Nemt, hvis man koger mange bønner ad gangen og opbevarer dem i mindre portioner i fryseren.
  • Vær forsigtig med chilien i starten - især chipotle-chilien, der er stærk og røget.
  • Evt. rester kan blendes til en lækker smørbar postej.
1 Maj 2007

Spinatbouillabaise

Skrevet af Karen

En meget lækker ret med et fint pift fra knuste korianderfrø. Principielt er det en suppe, men den er ikke særligt 'våd', så her i huset går den for at være en gryderet - som bliver serveret i en pande ...

Ingredienser:

  • 500 g spinat (frisk eller frossen, helbladet)
  • 2 løg
  • 3 kartofler
  • 5 fed hvidløg
  • 4 dl vand
  • ½ tsk bouillonpasta
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk stødt koriander
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • 1 knsp cayennepeber
  • 1 bdt. hakket persille

Fremgangsmåde:

Frisk spinat skylles grundigt og dampes ca. 5 min. i det vand, der hænger ved bladene. Frossen spinat skal blot tøs op. Hak spinaten groft.

Skær løg og kartofler over på langs og snit dem i tynde skiver. Sautér løg og kartofler i den varme olie i en sautérpande. Pres de pillede hvidløgsfed ned i panden og rør forsigtigt rundt.

Tilsæt vand, bouillon og krydderier og lad det simre under låg ca. 15 min.

Tilsæt den grofthakkede spinat og persillen og rør forsigtigt rundt. Læg låg på igen og lad simre ca. 10 min.

Smag retten til og servér den i panden - evt. med godt, groft brød og/eller safranske kikærter til.

Tips:

  • Bruges friske, spæde spinatblade, behøver man ikke at hakke dem.

Sider

Subscribe to RSS - Gryderetter