Salater

15 Mar 2020

Savoykål i citronsauce

Skrevet af Karen
Savoykål i citronsauce

Nem og hurtig ret med savoykål i frisk og lækker citronsauce.

Ingredienser:

  • Et lille savoykål
  • 1 bdt. bredbladet persille
  • 1 porre

Citronsauce:

  • 1½ dl (udblødte) cashewnødder
  • 1 dl vand
  • 1 citron (skal og saft)
  • 1-2 fed hvidløg
  • salt & peber

Fremgangsmåde:

Start med at sætte cashewnødderne i blød - enten i koldt vand i mindst 4 timer eller overhæld dem med kogende vand og lad dem nøjes med at trække i 2 timer.

Når cashewnødderne er udblødte, hælder du vandet fra og kommer dem i en blender med fintrevnen skal og friskpresset saft af 1 citron, hvidløg, 1 dl vand og lidt salt. Blend på højeste hastighed, til saucen er helt glat og cremet, måske skal der lidt mere vand i. Lad stå og trække, mens du laver resten klar.

Skyl savoykålen grundigt og fjern evt. grimme yderblade. Del kålen i fire både, skær midterstokken væk og snit hver båd i tynde strimler. Porren renses og snittes i tynde ringe. Persillen skylles grundigt og snittes også fint - stilkene kan sagtens snittes med, hvis de ikke er for grove/seje.

Kom ca. ½ dl vand i en sauterpande eller en stor gryde og varm det op for god varme, til det bobler lystigt. Tilsæt porrer og kålstrimler og vend godt rundt i det, mens det 'steger' i vandet. Tilsæt evt. lidt mere vand, så det ikke brænder på. Det skal ikke brune, bare falde lidt sammen.

Tilsæt persillen, når kålen lige akkurat er faldet sammen og vend igen godt. Drys lidt salt over. Skru ned for varmen, giv citronsaucen en tur mere i blenderen og smag den til med salt og evt. lidt mere citronsaft. Hæld citronsaucen over kålen, dæmp varmen helt, vend godt rundt, så saucen bliver fordelt jævnt og smag til med salt og et godt drys peber.

Serveres straks som varm salat eller til pasta eller kartofler.

Tips:

Prøv med cayennepeber eller chili i stedet for peber.

Evt. rester smager også dejligt som kold salat - gerne med friske æbletern rørt i.

Lav evt. dobbelt portion af citronsaucen og frys halvdelen ned - så er der virkelig hurtig mad en anden dag.

Du kan selvfølgelig prøve med andre typer kål, f.eks. spidskål eller rosenkål, men jeg synes nu, at savoykålens fine struktur egner sig allerbedst.

24 Jan 2020

Funky rødbedesalat

Skrevet af Karen
Funky rødbedesalat

Den er herligt lyserød og smager også lidt som slik, denne salat. Lidt sødt, lidt syrligt, meget frisk og med et skønt pift af cayennepeber. Let og lækkert tilbehør til det meste, men her bruger vi den mest som hovedret, hvor portionen lige rækker til to lækkersultne personer.

2-4 personer

Ingredienser:

Dressing:

  • 75 g hasselnødder
  • 1-4 fed hvidløg (kan evt. udelades)
  • 1 citron (fintreven skal og friskpresset saft af)
  • 2 dl vand
  • ½ tsk cayennepeber
  • ½ tsk salt

Salat:

  • 5-600 g kogte rødbeder
  • 5 dl kogte sortøje-bønner (black eyed peas)
  • 2 (røde) æbler
  • tørrede chiliflager og evt. lidt hakkede hasselnødder til pynt

Fremgangsmåde:

Start med dressingen - med mindre du skal have kogt rødbederne, for så starter du med det. Det tager nemlig snildt en time ...

Hæld hasselnødder, citronskal og -saft, cayenne, salt og vand i en blender og blend ved høj hastighed, til det har fået en jævn konsistens. Skrab evt. ned fra kanten og lad det stå og trække i blenderglasset, mens du laver salaten.

Fjern skrællen fra rødbederne (gøres nemmest, mens de er varme efter kogning og under en tynd stråle koldt vand - så kan skrællen let gnides af). Skær rødbederne i tern og hæld dem i en skål sammen med bønnerne.

Smag på dressingen og juster evt. med lidt mere salt, cayenne og/eller citronsaft, inden du giver den en tur mere i blenderen. Hæld over rødbeder og bønner og bland godt rundt. Hertil kan salaten forberedes i god tid. Opbevares i køleskab, hvis den ikke skal spises med samme og tages ud ca. ½ time inden servering.

Inden servering skærer du æblerne i tern (fjern kernehuset, men behold skallen på) og blander dem i salaten. Vend godt rundt, så æblestykkerne bliver dækket med dressing. Drys med chiliflager og evt. lidt hakkede hasselnødder.

Tips:

Du kan erstatte sortøje-bønner med f.eks. kikærter eller sorte bønner. Du kan også bruge mandler eller cashewnødder i stedet for hasselnødder, og hvidløg kan helt undværes, men så er salaten ikke helt så funky ...

Rucola og strimlet, bredbladet persille klæder salaten.

Spises salaten som hovedret, kan der evt. serveres brød til. Er også forrygende til madpakken.

25 Aug 2016
Lun kikærtesalat med squash og grønne bønner

En rigtig sensommer-salat, der tager sig kærligt af overfloden af squash, grønne bønner og tomater. Den er proppet med skønne krydderier og krydderurter og fyldig nok til at udgøre et måltid i sig selv, men du kan jo også servere lidt godt madbrød til, hvis du synes. Prikken over i'et er en god skefuld hjemmelavet soja fraiche smagt til med lidt citronskal - den skal du godt nok helt over til Plantepusherne for at finde opskriften på, men det er rejsen værd, det lover jeg.

Ingredienser:

  • 2-3 spsk olivenolie
  • 2 tsk spidskommenfrø
  • 2 tsk korianderfrø
  • 1 løg, halveret og skåret i tynde skiver
  • 1-2 spsk delikatessepaprika
  • 1-2 friske chilier eller et drys chilipulver
  • 250 g friske grønne bønner, nippede og skåret i lillefinger-lange stykker (optøede fra frost kan også bruges)
  • 1-2 ikke alt for store squash i skiver på 1-2 cm
  • 5-6 dl kogte kikærter
  • ½-1 tsk salt
  • 250 g friske, modne tomater skåret i både (eller bare halveret, hvis de er små)
  • 1 bdt. bredbladet persille, fintsnittet
  • 1 bdt. friske korianderblade, fintsnittede (kan udelades)

og til servering:

  • 1 portion hjemmelavet soja fraiche smagt til med lidt citronskal

Fremgangsmåde:

Hvis du vil servere med sojafraiche (og det kan jeg varmt anbefale), starter du med at sætte den i gang, så den kan dryppe af, mens du laver resten. Husk at gemme lidt citronskal til at smage den til med til sidst.

Varm olien op i en stor gryde eller en sauterpande og rist spidskommen og korianderfrø nogle minutter. Tilsæt løg og steg, til løgene er blevet klare og bløde. Tilsæt chili og paprika og rør godt rundt.

Dæmp varmen en anelse, kom grønne bønner og squash ned til løgblandingen og hæld ½ dl vand ved. Lad det simre ca. 5 min., inden du tilsætter kikærterne og salt. Rør rundt og læg låg på, lad det simre, til kikærterne er gennemvarme og de grønne bønner møre.

Tag gryden/panden af varmen og vend tomater, persille og koriander i og smag til med salt og peber og evt. mere chili. Server med det samme - eller lad salaten køle lidt af, mens du blender soja fraichen blank og smager den til med lidt fintreven citronskal.

Tips:

  • Jeg kan godt lide salaten hot, men du styrer jo helt selv, hvor meget chili du vil have i.
  • Opskriften er stærkt inspireret af en opskrift fra Årstiderne - bare med færre kikærter og mere chili - og så vegansk soja fraiche.
24 Jan 2016

Lun linsesalat

Skrevet af Karen

Linser kan virkelig noget med smag. Her i en virkelig lækker salat, der gør sig allevegne: på middagsbordet, i madpakken, på buffeten og på skovturen. Den kan laves helt enkel, med kun linser og dressing, eller pimpes med friske grønsager og krydderurter - den smager lige skønt.

Ingredienser:

  • 3 dl sorte linser - fx delikatesselinser eller belugalinser
  • vand
  • salt

Sennepsdressing:

  • 1 stor tsk god sennep
  • saft af ½ citron
  • 2 spsk god olivenolie
  • 1 spsk tamari (eller bare lidt salt)
  • evt. et fed presset hvidløg

Evt. ekstra 'pimp':

  • Det røde/orange/gule: cherrytomater i kvarter eller rød eller gul peberfrugt i små tern eller tændstikstynde strimler af gulerod eller æble i tern.
  • Det grønne: fintsnittet bredbladet persille eller basilikum eller rucola eller dild eller purløg eller porretop.
  • Det hvide: finthakket salatløg, papirstynde skiver af fennikel eller blegselleri, artiskokhjerter eller tern af bagt aubergine

Fremgangsmåde:

Kig linserne igennem for småsten (og uvedkommende kerner af hvede/byg/rug, hvis du er glutenoverfølsom!) og skyl dem i en sigte. Hæld i en lille gryde og kom vand på, så det står ca. 1½ cm over linserne. Bring i kog, tilsæt lidt salt og lad simre under låg 30-40 min. på svag varme. Rør gerne rundt en gang undervejs med en gaffel. Smag på linserne, når tiden er ved at være gået. De skal stadig have en anelse bid.

Mens linserne koger, laver du dressingen: hæld sennep, citronsaft, olie, tamari og evt. hvidløg i et lille glas med tæt låg og ryst, til det er blandet godt. Alternativt kan du røre dressingen sammen i en lille skål med en gaffel.

Vil du pimpe salaten, gør du ekstra-fyldet i stand nu. Vælg selv, hvor meget du vil have i. Jeg plejer næsten altid at vælge én ting fra den røde gruppe og én fra den grønne, men af og til serverer jeg den bare helt uden ekstra 'pimp'.

Når linserne er møre, hældes evt. overskydende vand fra, og de blandes med dressingen i en passende skål. Rør godt rundt og lad salaten trække et par minutter, inden du tilsætter evt. 'pimp' og serverer.

Tips:

  • Lun linsesalat danner fast makkerpar med lyndampet spidskål her i huset - det er bare så godt sammen.
  • Linsesalaten kan serveres på en bund af strimlet grøn salat - eller i hele salatblade (fx af julesalat) som en 'taco'.
  • Salaten er også god som fyld i halve, bagte peberfrugter, courgetter, auberginer, bøftomater eller portobellosvampe.
17 Nov 2012

Jeg spiser denne sprøde salat til morgenmad i det sene efterår og så længe jeg kan få danske, økologiske æbler. Men den er også lækker til frokost eller som tilbehør til aftensmaden.

1 portion

Ingredienser:

  • 1 god håndfuld grønkål uden de grove ribber
  • 1 stort eller 2 små æbler
  • ½ håndfuld valnødder
  • 1 håndfuld friske (linse-)spirer
  • friskpresset saft af ½ citron
  • 2 spsk hørfrøolie

Fremgangsmåde:

Skyl og afdryp grønkål, æble og spirer. Hak grønkål fint. Skær æble i tern eller små trekanter. Hak valnødderne groft eller bræk dem i mindre stykker.

Læg halvdelen af æblestykkerne i en tallerken eller en skål. Læg den hakkede grønkål henover og følg op med resten af æblestykkerne, Drys valnødder over og top med de friske spirer. Dryp med citronsaft og hørfrøolie. Servér!

Tips:

  • Salaten kan også laves med andre typer kål, fx. spidskål, rødkål og palmekål. Eller andre typer bladgrønt, fx. romainesalat, frisk spinat, rucola og/eller friskhøstet, spiseligt ukrudt.
  • Ligeså kan valnødderne varieres med andre typer nødder. Hasselnødder er skønt, det er mandler også.
  • På billederne er spirerne lavet på de små, sorte beluga-linser, men andre typer linser er også fint (dog ikke de røde splitlinser). For vejledning til hjemmespiring, se http://friskespirer.dk
  • Et drys kanel og/eller en anelse kardemommme over æblestykkerne er ikke det værste ...
  • Salaten tager tid at lave - og spise! Skal det gå lidt hurtigere, kan du putte grønkål, æble og nødder i foodprocessoren sammen med citron og olie og blende det til en frisk 'mos', der toppes med de hele, friske spirer.
    22 Jun 2008

    Kardemomme og fennikel? Ideen er ikke min, men Oscars - og det fungerer rigtig godt sammen. En dejlig salat som tilbehør til f.eks. hirsedeller og/eller dampede grønsager som broccoli eller grønne bønner, som selvstændig frokostret og på buffeten.

    Ingredienser

    • 1 fennikel
    • 3-4 gulerødder
    • 4-5 hele kardemommekapsler - eller et drys stødt kardemomme
    • reven skal og saft af 1 citron
    • et lille drys vanillepulver
    • 1-2 spsk tamari
    • 1 spsk olivenolie
    • friskkværnet peber

    Fremgangsmåde

    Skær toppen af fenniklen, halvér den og fjern stokken med et trekantet snit. Læg halvdelene med snitfladen ned mod skærebrættet og snit fenniklen i ultratynde skiver med en skarp kniv.

    Skræl gulerødderne og striml dem på langs med en tyndskræller, så du får lange, tynde strimler ud af det.

    Kardemommekapslerne knuses med et tryk af en bredbladet kniv, og frøene indeni pilles ud. Frøene hakkes fint med kniven eller knuses i en morter.

    Vend fennikel, gulerod, kardemomme, vanillepulver, citronsaft og -skal sammen med tamari, olivenolie og peber. Lad salaten trække lidt inden servering, gerne en halv time, helst natten over i køleskab.

    Tips:

    • Drys med udblødte eller ristede mandler, hvis salaten serveres som selvstændig frokostret. Eller bland med to håndfulde kogte kikærter (gerne uden salt), der får lov at trække med i marinaden. Eller bland med to håndfulde letdampede grønne bønner. Eller alle tre ting på én gang, hvis du skal en ordentlig portion ud af det. Genialt til madpakken!
    • Både fennikel og gulerødder kan snittes på en mandolin, hvis man har sådan én - og kan finde ud af at bruge den. Jeg er bestemt ikke gode venner med min. Til gengæld er jeg ret skrap med en skarp kniv. Men pas på fingrene uanset hvad du foretrækker.
    • Holder fint 4-5 dage i køleskab.
    • Opskriften her er en vegetarisk og let modificeret udgave af 'Salat med høvlet fennikel' i Køkkenrevolution på høje hæle. En meget inspirerende (men ikke vegetarisk) kogebog af Oscar Umahro Cadogan.
    2 Dec 2007

    Fut-salat

    Skrevet af Karen

    En virkelig dejlig salat med fylde, knas og masser af fut i. Et hit i madpakken, på buffeten og til afensmaden.

    Ingredienser

    • 200 g sorte eller røde ris
    • 1 rød peberfrugt
    • 150 g friske sukkerærter
    • 1 ark nori-tang
    • 100 g kogte kikærter
    • 1 salathoved, gerne lollo rosso

    Dressing:

    • 3 spsk olivenolie
    • 3 spsk lime- eller citronsaft
    • 1½ spsk tamari

    Drys:

    • 2 spsk ristede solsikkekerner
    • 2 spsk ristede sesamfrø

    Fremgangsmåde

    Kog risene i letsaltet vand, til de er næsten møre. Sluk for varmen og lad dem stå og trække ca. 15 min. under låg.

    Rens peberfrugten og skær den i tern. Læg sukkerærterne i en skål og hæld kogende vand over. Lad trække ca. 3-5 min. Hæld ærterne i en sigte og skyl med koldt vand. Afdryppes og skæres evt. over på skrå.

    Salaten skylles, slynges tør i en salatslynge og plukkes i mundrette bidder.

    Ryst dressingen sammen i et glas med låg. Rist noritangen over en flamme eller på en brødrister, til den skifter farve til lysegrøn. Skær eller klip den i ca. 3 cm brede strimler, der igen skæres i ½ cm tynde strimler på tværs.

    Vend ris, kikærter, peberfrugt og sukkerærter med dressingen. Anret på salaten på et stort fad eller i portionsanretninger og drys ristede kerner, frø og tangstrimler over.

    Tips:

    • Salaten kan forberedes nogle timer i forvejen, men vent med at anrette på salatblade til serveringen.
    • Sesamolie kan erstatte olivenolie.
    • Fald ikke for fristen til at bruge frosne sukkerærter ... de skal være sprøde. Sukkerærterne kan i stedet erstattes med friske, sprøde slikærter eller friskbælgede grønærter eller hestebønner - eller friske, letblancherede grønne bønner eller asparges.
    Futsalat med asparges
    18 Nov 2007

    Citronmarineret melon

    Skrevet af Karen
    melon

    Citronen løfter lige melonen en tand højere op. Brug den i salater, som tilbehør, som snack eller som morgenmad.

    Ingredienser

    • 1 melon, f.eks. honning- eller gala-
    • 1 citron

    Fremgangsmåde

    Skær melonen i halve og skrab kernerne ud med en ske. Skær melonen i både, skær skrællen væk og skær melonbådene i store tern.

    Skær skrællen af citronen i tynde strimler med et juliennejern. Eller brug en kartoffelskræller først og bagefter en skarp kniv.

    Skær citronen i halve og pres saften ud.

    Bland citronsaft og -skal med melonstykkerne, og lad melonen marinere i køleskabet. Mindst 1 time, gerne natten over. Vend af og til.

    Tips:

    • Melonstykkerne smager skønt i en blandet grøn salat - gerne med spæde spinatblade, rucula og kryddergrønt.
    • De er også gode i en frugtsalat.
    • Og som tilbehør til krydret mad.
    • Og til morgenmad, bare helt som sig selv.
    • Agurk kan marineres sammen med melonen.
    • Prøv også at tilsætte en spsk friskreven ingefær til marinaden.
    14 Okt 2007
    Lun spinatsalat med marinerede courgetter

    Denne lækre salat er allerbedst med helt friske og sprøde spinatblade, gerne direkte fra haven. Den er fyldig nok til at udgøre et let aftens- eller frokostmåltid i sig selv, men er også god som tilbehør til grillede grønsager, falafler eller en tærte.

    Ingredienser

    • 2½ dl brune (basmati)ris
    • ½ dl oliven
    • 4 mellemstore courgetter
    • 1 tsk tørret basilikum
    • 1 tsk tørret oregano
    • 400 g frisk spinat

    Marinade:

    • 1-2 fed hvidløg
    • 5 spsk olie
    • 2 spsk citronsaft
    • ½ tsk tørret kørvel eller esdragon
    • ½ tsk tørret oregano
    • ½ tsk tørret timian
    • ½ tsk salt
    • peber

    Fremgangsmåde

    Sæt risene over at koge i ca. 5 dl letsaltet vand. Efter 25 min. slukkes for varmen under gryden. Lad risene stå og trække på den varme plade ca. 10 min.

    Mens risene koger, laves marinaden. Pres hvidløgene og blend dem sammen med de øvrige marinade-ingredienser (her er en stavblender god) - eller ryst dem sammen i et syltetøjsglas med tæt låg. Sæt til side.

    Oliven udstenes om nødvendigt og hakkes groft eller skæres i tynde skiver.

    Courgetterne halveres og skæres i ikke alt for tynde skiver, ca. 3-4 mm. Varm en anelse olie op i en gryde og svits courgetteskiverne med basilikum og oregano nogle få minutter. Tilsæt 2 spsk vand og rør rundt til courgetterne bliver lyse. Hæld courgetterne op i en stor salatskål, tilsæt oliven og hæld marinaden over.

    Skyl de friske spinatblade grundigt og pil evt. grove stilke fra. Lad spinaten dryppe godt af og hak den meget groft med en skarp kniv.

    Når risen er færdig, vendes den forsigtigt i courgetterne og marinaden. Lad blandingen stå, til den stadig er lun, men ikke varm, og det meste af marinaden er suget op. Vend den friske spinat i og servér straks.

    Tips:

    Man kan fint bruge friske krydderurter i stedet for tørrede, men så skal de hakkes meget fint eller blendes. Som hovedregel beregner jeg 1 spsk friske krydderurter til 1 tsk tørrede, men man kan sagtens bruge mere.

    Brug de oliven, du foretrækker. Grønne oliven med pimentofyld kan være flotte i salaten, men sorte, soltørrede oliven i provancekrydderier er nu heller ikke at foragte.

    Halvdelen af spinaten kan erstattes af frisk, sprød salat af fx romaine-typen.

    Man kan også lave salaten i en varm udgave. Så blandes spinaten blot i sammen med de varme ris.

    Salaten smager også dejligt dagen efter, men tag den ud af køleskabet i god tid. Den er ikke spændende, når den er helt kold.

    Sider

    Subscribe to RSS - Salater