Svampe

21 Mar 2008

Skønne små klatkager, der mætter godt. Spis dem som hovedret med f.eks. dampet broccoli, en god salat og måske en tomat- eller spinat-sovs til, eller put dem i madpakken, for de smager også godt kolde. Det er Lunas ide og opskrift, som jeg her har gjort glutenfri.

Ingredienser

  • ca. 100 g aubergine
  • 150 g champignoner
  • evt. 1-2 fed hvidløg
  • 75 g kikærtemel
  • 25 g rismel
  • 2 dl sojamælk
  • ½ tsk bagepulver
  • 1½ spsk urtesalt
  • godt med friskkværnet peber
  • (kokos)olie

Fremgangsmåde

Bland begge typer mel med bagepulver og pisk sojamælken i.

Skræl auberginen og riv den groft. Rens champignonerne og hak dem groft eller halvér dem og skær dem i skiver. Rør aubergine og champignon i dejen og smag til med urtesalt og peber.

Steg dejen som "klatter" på en varm pande med lidt olie, til de er blevet gyldne. Giv dem et lille tryk med paletten, når du vender dem.

Tips:

  • Klatterne kan steges i god tid og evt. lunes i en ovn ca. 10 minutter inden servering.
  • Jeg er sikker på, at en drys friskhakkede krydderurter også vil gøre sig godt i dejen.
  • Kig forbi Lunas blog - der er andre gode opskrifter at hente!
22 Okt 2007

Chop suey

Skrevet af Karen
chop suey

En dejlig vegetarisk udgave af den klassiske chop suey, der serveres med ris eller nudler - og naturligvis spisepinde! Grønsagerne kan varieres efter årstiden, men jeg synes nu, at den er allerbedst om sommeren, hvor grønsagerne er ganske unge og sprøde.

Ingredienser

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 4 stængler bladselleri
  • 1 gulerod
  • 1 porre
  • 250 g champignoner
  • 1 peberfrugt
  • 150 g sukkerærter
  • 200 g friske bønnespirer
  • olivenolie
  • 2 dl bouillon
  • 3 spsk tamari eller sojasauce
  • ½-1 tsk stødt ingefær eller ca. 1 spsk reven, frisk ingefær
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Løg og hvidløg halveres og snittes i tynde skiver. Porre og blegselleri snittes fint, og champignonerne skæres i lidt tykkere skiver. Gulerod og peberfrugt strimles fint, og ærter og bønnespirer skylles.

Varm lidt olivenolie op i en wok eller en dyb pande og svits løg og hvidløg klare. Tilsæt blegselleri, gulerod, porrer og champignon og lad det svitse med nogle få minutter. Tilsæt bouillon, tamari og ingefær og dæmp varmen. Lad grønsagerne simre fem min. og tilsæt så ærter og peberfrugt. Læg låg på og lad retten dampe endnu fem min. Smag til med salt og peber og vend bønnespirerne i til sidst. Servér straks med ris eller nudler og sæt flasken med tamari på bordet.

Tips:

  • ½ dl af bouillonen kan erstattes med tør sherry eller risvin.
  • Bønnespirerne bør være superfriske og knasende sprøde. Køb endelig ikke bønnespirer, der ser bare den mindste smule slatne ud, det kan ødelægge hele retten.
  • Grønsagerne kan varieres efter årstidens udbud, fx fintstrimlet broccolistængel, babymajs eller friske grønne bønner. Vandkastanjer (fra dåse) er også godt.
  • Saucen kan evt. jævnes med 1 tsk maizena eller kuzo (pilerod) udrørt i en anelse koldt vand, der tilsættes sammen med ærterne. Rør godt, så det ikke brænder på eller klumper i bunden.
  • Glutenfri: Servér med glutenfri nudler eller ris - og vær opmærksom på, at tamari og sojasauce ofte indeholder gluten.
2 Jun 2007

Mexikanske champignoner

Skrevet af Karen
champignoner

Mexikanske champignoner er hurtig aftensmad, hvis man serverer dem som fyld i færdigbagte pandekager, men de er også lækre til kartoffelmos eller ris.

Ingredienser:

  • 2 fed hvidløg
  • 1 stort eller 2 små løg
  • 250 g champignoner
  • 1 gulerod
  • 2 stængler blegselleri
  • 1 gul peberfrugt
  • 1 frisk rød chilipeber
  • Saften af ½ lime eller citron
  • 1 tsk bouillonpulver eller -pasta
  • Salt og peber
  • 2 tsk syltede korianderblade

Fremgangsmåde:

Halvér løg og hvidløg og skær dem i tynde skiver. De rensede champignoner skæres i tykke skiver og guleroden rives groft. Blegsellerien skæres i skiver. Peberfrugten og chilipeberen halveres og befries for kerner (pas på med chilien!). Peberen skæres i skiver, og chilien hakkes fint.

Varm lidt olie i en tykbundet sautérpande og svits løgene et kort øjeblik. Tilsæt de øvrige grønsager og sautér det hele i 5 min. Tilsæt lime- eller citronsaft og bouillonpasta. Læg låg på og lad retten simre for svag varme yderlige 5-10 min. Servér straks til kartoffelmos, ris eller som fyld i tortillas eller madpandekager.

Tips:

  • Den friske chilipeber kan fint erstattes af 1-2 tsk finthakkede, syltede jalapeño-chilier eller ½ tsk chilipasta.
  • De syltede korianderblade kan selvfølgelig erstattes af et lille bundt friske - eller evt. af persille, hvis man ikke bryder sig om smagen af koriander.
  • Smager også godt som "topping" på en ordentlig omgang dampede grønsager, f.eks. grønne bønner, broccoli og/eller blomkål
  • Retten smager også dejlig dagen efter og er fortrinlig som en del af en sommerbuffet - da tilberedes retten med fordel dagen i forvejen, det giver en mere koncentreret smag.
  • Rester er dejligt pålæg på en skive brød eller i en sandwich.
28 Apr 2007

Bønner er herlige i gryderetter. Her er en opskrift, der udnytter forårets første spæde brændenældeskud som vitaminrigt, grønt drys.

Ingredienser:

  • 3 dl kogte sorte bønner
  • 20-30 g tørrede Karl Johan svampe
  • 3 kartofler i tern
  • 2 persillerødder i tern
  • 2 gulerødder i tynde stifter
  • 1 løg, finthakket
  • 1-3 fed hvidløg, finthakket
  • 1 spsk olie
  • evt. 1½ dl plantefløde eller ½ dl fintmalede cashewnødder
  • 3 dl brændenælde, fintklippet
  • Saft og reven skal af ½ citron
  • Salt & peber
  • Purløg til drys

Fremgangsmåde:

Udblød svampene i varmt vand, så det lige akkurat dækker, i ca. 20 min. Fisk svampene op af vandet og læg dem til afdrypning i en sigte. Si udblødningsvandet gennem et kaffefilter (der kan være en hel del sand i). Skær svampene i strimler.

Varm olien i en gryde eller en sauterpande og svits de hakkede løg gennemsigtige. Tilsæt kartofler, gulerødder, persillerødder, bønner og svampe og lad det snurre med under omrøring et øjeblik.

Tilsæt udblødningsvandet fra svampene og ½-1 tsk salt og lad det hele simre under låg ved svag varme i 30 min. Rør et par gange i gryden undervejs

Imens skylles brændenældeskuddene grundigt og klippes fint. Vend brændenælder, citronskal og evt. plantefløde/cashew i retten lige inden servering og smag til med citronsaft, salt og peber. Drys gavmildt med fintklippet purløg.

Tips:

  • Andre bønner kan erstatte de sorte, fx hvide eller brune bønner, azukibønner eller kikærter.
  • Andre - og evt. friske - svampe kan bruges, men Karl Johan smager nu bedst.
  • Brændenældeskud kan fint erstattes af fx bredbladet persille eller grønkål.
  • Plantefløde/cashewmel kan sagtens udelades.
Subscribe to RSS - Svampe