Opskrifter

27 Jun 2020

Rå tomatsalsa

Skrevet af Karen

En lækker, frisk tomatsalsa - over pasta eller nye kartofler, som rustik dressing til din ris- eller quinoasalat eller til bruchetta. Hurtig at lave, men må gerne stå og trække lidt, inden den serveres.

1 portion (rækker til 2 personer som sauce til pasta)

Ingredienser

  • 300 g friske, modne tomater
  • 1 lille (salat)løg
  • evt. 1-2 fed hvidløg
  • en lille håndfuld frisk basilikum
  • 7 stilke frisk oregano/merian
  • 5 stilke frisk (citron)timian
  • evt. en spsk god olivenolie
  • lidt god balsamico eddike
  • (krydderurte)salt, peber

Fremgangsmåde

Skær de modne tomater i små tern og hæld dem i en skål. Hak løget meget fint og tilsæt til tomaterne sammen med evt. hvidløg. Fjern stilke fra de friske krydderurter og hak bladene fint, inden du hælder dem i skålen. Rør det hele sammen med lidt olivenolie, balsamico, salt og peber.

Lad salsaen stå og trække på køkkenbordet, helst mindst en halv time, og smag så til igen.

Tips:

Du kan sagtens bruge andre/flere friske krydderurter, hvis du synes.

Når jeg bruger salsaen på pasta, hælder jeg ofte pinje-græskar-drys over og roder det hele sammen - det cremer salsaen lidt og afrunder smagen.

27 Jun 2020

Pinje-græskar-drys

Skrevet af Karen
Pinje-græskar-drys

Måske er det ikke så smart at kalde det drys - det har nemlig en tendens til at klumpe sammen pga. olierne i kernerne. Men alligevel: Drysset er egentlig opfundet som en erstatning for parmesanost. Ikke at det smager som parmesan på nogen måde, men kombinationen af pinjerkerner og græskarkerner giver alligevel lidt ekstra umami (og cremethed) til f.eks. rå tomatsalsa og gazpacho, gryderetter og supper og i salater.

Ingredienser:

  • ½ dl pinjekerner
  • ½ dl græskarkerner
  • evt. lidt salt eller tangflager

Fremgangsmåde:

Super nemt: Blend ingredienserne sammen, til det bliver til smulder. Endelig ikke for længe, for jo mere du blender, jo mere begynder det at hænge sammen til en marcipanagtig masse. Jeg bruger en lille krydderi/kaffekværn.

Opbevares i lufttæt beholder i køleskabet, hvis du ikke skal bruge det med det samme.

1 Jun 2020

Kidneybønnekarry

Skrevet af Karen
Kidneybønnekarry

Kidneybønnekarry er en af mine yndlingsopskrifter, ren 'comfort food' både sommer og vinter. Jeg tror, det er kombinationen af bønner, indiske krydderier og spinat, der gør det. At den så også er ret hurtig at lave med de forkogte bønner, gør bestemt ikke noget.

Portionen rækker til max 3 personer her i huset - og det er med brød til - men er egentlig beregnet til 4-5 personer.

Ingredienser

  • 3 spsk (oliven)olie
  • 1 tsk hele spidskommenfrø
  • 3 løg, finthakkede eller i halve, tynde skiver
  • 5 fed hvidløg
  • 1 stor spsk friskreven ingefær
  • ½-1 tsk chili (frisk/tørret) efter smag*
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk garam masala eller karrypulver
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk salt
  • ca. 4 dl hakkede tomater
  • 6 dl kogte kidneybønner
  • 3-400 g groft hakket spinat, frisk eller optøet
  • 1½ dl kokosmælk
  • evt. friskhakkede korianderblade til servering

Fremgangsmåde

Varm olien op i en stor gryde eller sauterpande. Tilsæt spidskommenfrø og lad dem riste et øjeblik. Tilsæt løg og lad det stege med, til det begynder at blive blødt og gennemsigtigt. Tilsæt hvidløg og ingefær og steg videre under omrøring.

Rør stødt koriander, garam masala eller karrypulver, gurkemeje og salt sammen med ca. 1 dl vand og tilsæt til løgblandingen under omrøring. Tilsæt chili, kidneybønner og tomat og bring det hele i kog. Skru ned for varmen, læg låg på og lad det simre ca. 15 min.

Tilsæt spinat og kokosmælk, og lad det varme igennem. Smag til med evt. ekstra salt og chili, drys korianderblade over og servér i gryden/panden med brød ved siden af til at søbe væden op med.

Tip:

* Jeg foretrækker denne ret pænt stærk og lavet på en finthakket bid chili af scorpion-typen, men det er ikke noget must. Du kan sagtens lade den være krydret på den bløde og milde måde, dvs. udelade eller neddrosle mængden af og/eller styrken på chilien.

15 Mar 2020

Savoykål i citronsauce

Skrevet af Karen
Savoykål i citronsauce

Nem og hurtig ret med savoykål i frisk og lækker citronsauce.

Ingredienser:

  • Et lille savoykål
  • 1 bdt. bredbladet persille
  • 1 porre

Citronsauce:

  • 1½ dl (udblødte) cashewnødder
  • 1 dl vand
  • 1 citron (skal og saft)
  • 1-2 fed hvidløg
  • salt & peber

Fremgangsmåde:

Start med at sætte cashewnødderne i blød - enten i koldt vand i mindst 4 timer eller overhæld dem med kogende vand og lad dem nøjes med at trække i 2 timer.

Når cashewnødderne er udblødte, hælder du vandet fra og kommer dem i en blender med fintrevnen skal og friskpresset saft af 1 citron, hvidløg, 1 dl vand og lidt salt. Blend på højeste hastighed, til saucen er helt glat og cremet, måske skal der lidt mere vand i. Lad stå og trække, mens du laver resten klar.

Skyl savoykålen grundigt og fjern evt. grimme yderblade. Del kålen i fire både, skær midterstokken væk og snit hver båd i tynde strimler. Porren renses og snittes i tynde ringe. Persillen skylles grundigt og snittes også fint - stilkene kan sagtens snittes med, hvis de ikke er for grove/seje.

Kom ca. ½ dl vand i en sauterpande eller en stor gryde og varm det op for god varme, til det bobler lystigt. Tilsæt porrer og kålstrimler og vend godt rundt i det, mens det 'steger' i vandet. Tilsæt evt. lidt mere vand, så det ikke brænder på. Det skal ikke brune, bare falde lidt sammen.

Tilsæt persillen, når kålen lige akkurat er faldet sammen og vend igen godt. Drys lidt salt over. Skru ned for varmen, giv citronsaucen en tur mere i blenderen og smag den til med salt og evt. lidt mere citronsaft. Hæld citronsaucen over kålen, dæmp varmen helt, vend godt rundt, så saucen bliver fordelt jævnt og smag til med salt og et godt drys peber.

Serveres straks som varm salat eller til pasta eller kartofler.

Tips:

Prøv med cayennepeber eller chili i stedet for peber.

Evt. rester smager også dejligt som kold salat - gerne med friske æbletern rørt i.

Lav evt. dobbelt portion af citronsaucen og frys halvdelen ned - så er der virkelig hurtig mad en anden dag.

Du kan selvfølgelig prøve med andre typer kål, f.eks. spidskål eller rosenkål, men jeg synes nu, at savoykålens fine struktur egner sig allerbedst.

16 Nov 2019

Krydret græskarsuppe

Skrevet af Karen

Dette er min yndlingsgræskarsuppe. Den er fløjlsblød, fyldig og dejligt krydret, og så har den den smukkeste farve.

Ingredienser:

  • 6 kardemommekapsler
  • 1 spsk hele spidskommenfrø
  • 1 spsk hele korianderfrø
  • 150 g løg og/eller porre
  • evt. 1-5 fed hvidløg
  • frisk, finthakket rød chili eller cayennepeber efter smag
  • 700 g (hokkaido)græskar
  • 300 g kartofler
  • 8 dl vand
  • 2-3 spsk frisk reven ingefær
  • 1½ dl kokosmælk
  • friskpresset saft af lime eller citron

Fremgangsmåde:

Giv kardommekapslerne et tryk med den flade side af din køkkenkniv, så de åbner sig, og pil frøene indeni ud. Rist frøene i en tør gryde sammen med spidskommen og koriander, til de begynder at dufte. Tag gryden af varmen og knus de hele, ristede krydderier i en morter eller en lille elektrisk kværn og hæld dem tilbage i gryden igen.

Hak løg og/eller porre og evt. hvidløg. Rens græskarret for kerner og stilkender (det skal ikke skrælles) og skær det i mindre tern. Skræl kartoflerne og skær også dem i tern. Hæld græskar- og kartoffeltern i gryden. Tilsæt reven ingefær, finthakket chili, lidt salt og vand. Læg låg på gryden og kog det hele op, hvorefter du dæmper varmen og lader grønsager og krydderier simre i 15-20 min., til det er mørt.

Tag gryden af varmen, tilsæt saften af en halv lime eller citron og kokosmælk og blend suppen, til den er jævn. Smag til med salt, mere citron-/limesaft og cayennepeber.

Tips:

Top evt. suppen med ristede græskarkerner og chiliflager eller frisk koriander/persille.

Jeg synes ikke, at suppen skal være rygende stærk, men fordi den er så blød og mild af natur, må den gerne få lidt kant med et spark chili og syre.

Grundideen til denne suppe kommer fra Kirsten Skaarup, der altid er et besøg værd.

9 Okt 2016
Gobi Aloo - blomkålscurry

En dejlig nem og overkommelig alt-i-en-gryderet (også nem at vaske op efter!) med god smag. Bruger du rå kartofler, er den dog ikke hurtig i den forstand, at den skal simre ret længe, før blomkål og kartofler er tilpas møre. Bruger du kogte kartofler, kan den imidlertid godt være færdig på en time i alt, og så tæller den som en hverdagsret herhjemme.

Du skal bruge:

  • 1 kg kartofler, gerne kogte
  • 1 blomkål
  • 2 store løg
  • lidt olie
  • 1-1½ tsk salt
  • 1-2 tsk chilipulver eller 2-3 friske chili
  • ½ tsk gurkemeje
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 4 dl mosede tomater (fra glas eller 4 friske, modne tomater i tern
  • 1 dl vand
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 tsk. nigella-frø ("Jomfru i det grønne")

Sådan gør du:

Løgene pilles og skæres i tern. Blomkålshovedet deles i små (!) buketter - du kan evt. også skrælle stokken og skære den i tern. Karoflerne skæres i tynde både eller tern. Bruger du friske tomater, skæres de i tern. Bruger du friske chili, hakkes de fint - med eller uden kerner (se Tips).

Varm lidt olie op i en sauterpande eller en stor gryde og steg løgene gyldne. Tilsæt derefter salt, chili, gurkemeje og spidskommen og steg videre et par minutter. Tilsæt tomater og vand og lad det simre ca. 10 min.

Tilsæt blomkålsbuketterne og lad dem simre med under låg ved medium varme, til de falder lidt sammen. Tilsæt kartoflerne og lad det hele simre under låg, til det er helt mørt. Spæd evt. med lidt vand undervejs, hvis det bliver for tørt.

Smag til med salt og peber, drys med hakket koriander og nigella-frø og server - gerne med (indisk) brød og måske lidt planteyoghurt til.

Tips:

  • Vær lidt forsigtig med chilien, første gang du laver den. Godt nok suger både kartofler og blomkål en del smag, men retten skal ikke være rygende stærk. Der er også forskel på, hvor stærk chili er. Så start måske med halvdelen og smag dig frem. Bruger du friske chilifrugter, kan du evt. fjerne kerner og frøstole - meget af styrken sidder her.
  • I skrivende stund har jeg ikke en god, stabil opskrift på glutenfrit brød India style, så jeg spiser bare en almindelig, glutenfri bolle til.
25 Aug 2016
Lun kikærtesalat med squash og grønne bønner

En rigtig sensommer-salat, der tager sig kærligt af overfloden af squash, grønne bønner og tomater. Den er proppet med skønne krydderier og krydderurter og fyldig nok til at udgøre et måltid i sig selv, men du kan jo også servere lidt godt madbrød til, hvis du synes. Prikken over i'et er en god skefuld hjemmelavet soja fraiche smagt til med lidt citronskal - den skal du godt nok helt over til Plantepusherne for at finde opskriften på, men det er rejsen værd, det lover jeg.

Ingredienser:

  • 2-3 spsk olivenolie
  • 2 tsk spidskommenfrø
  • 2 tsk korianderfrø
  • 1 løg, halveret og skåret i tynde skiver
  • 1-2 spsk delikatessepaprika
  • 1-2 friske chilier eller et drys chilipulver
  • 250 g friske grønne bønner, nippede og skåret i lillefinger-lange stykker (optøede fra frost kan også bruges)
  • 1-2 ikke alt for store squash i skiver på 1-2 cm
  • 5-6 dl kogte kikærter
  • ½-1 tsk salt
  • 250 g friske, modne tomater skåret i både (eller bare halveret, hvis de er små)
  • 1 bdt. bredbladet persille, fintsnittet
  • 1 bdt. friske korianderblade, fintsnittede (kan udelades)

og til servering:

  • 1 portion hjemmelavet soja fraiche smagt til med lidt citronskal

Fremgangsmåde:

Hvis du vil servere med sojafraiche (og det kan jeg varmt anbefale), starter du med at sætte den i gang, så den kan dryppe af, mens du laver resten. Husk at gemme lidt citronskal til at smage den til med til sidst.

Varm olien op i en stor gryde eller en sauterpande og rist spidskommen og korianderfrø nogle minutter. Tilsæt løg og steg, til løgene er blevet klare og bløde. Tilsæt chili og paprika og rør godt rundt.

Dæmp varmen en anelse, kom grønne bønner og squash ned til løgblandingen og hæld ½ dl vand ved. Lad det simre ca. 5 min., inden du tilsætter kikærterne og salt. Rør rundt og læg låg på, lad det simre, til kikærterne er gennemvarme og de grønne bønner møre.

Tag gryden/panden af varmen og vend tomater, persille og koriander i og smag til med salt og peber og evt. mere chili. Server med det samme - eller lad salaten køle lidt af, mens du blender soja fraichen blank og smager den til med lidt fintreven citronskal.

Tips:

  • Jeg kan godt lide salaten hot, men du styrer jo helt selv, hvor meget chili du vil have i.
  • Opskriften er stærkt inspireret af en opskrift fra Årstiderne - bare med færre kikærter og mere chili - og så vegansk soja fraiche.
16 Jun 2016

Hummus

Skrevet af Karen
Dejlig hummus

Der bliver spist en del hummus herhjemme, både som pålæg, fyld og som grundbestanddelen af aftenmåltider med masser af grønsager og oliven til. Der findes uendeligt mange versioner af hummus med og uden sjove smagstilsætninger, men her er mit bud på en god basis-hummus:

Ingredienser:

  • 700 g kogte kikærter
  • 3 fed presset hvidløg
  • 1 spsk knust spidskommen
  • 3-4 spsk citronsaft
  • 4-5 spsk olivenolie
  • 1½ dl vand
  • salt
  • 1 bundt persille, finthakket

Fremgangsmåde:

Hæld kikærter, hvidløg, spidskommen, ca. 1 tsk salt, citronsaft og olivenolie i en foodprocessor og blend det til en grov masse. Tilsæt vand, til konsistensen er, som du ønsker den - jeg kan godt lide, at den er lidt fast.

Lad hummusen stå lidt, så smagen kan udvikle sig, inden du smager den til - måske skal der lidt mere salt og lidt mere citronsaft i. Rør til sidst persillen i og server.

Tips:

  • Man kan faktisk godt udelade eller skære ned på hvidløget, hvis man fx vil bruge hummusen til madpakken, det smager stadig godt.
  • Når vi serverer hummus som aftenmåltid, bliver den ledsaget af et stort fad med grønsagsstænger af gulerod, bladselleri, agurk og peberfrugt, tomatbåde og gode oliven, og så er det ellers bare at gå ombord. Nogle gange er der også brød til ...
24 Jan 2016

Lun linsesalat

Skrevet af Karen

Linser kan virkelig noget med smag. Her i en virkelig lækker salat, der gør sig allevegne: på middagsbordet, i madpakken, på buffeten og på skovturen. Den kan laves helt enkel, med kun linser og dressing, eller pimpes med friske grønsager og krydderurter - den smager lige skønt.

Ingredienser:

  • 3 dl sorte linser - fx delikatesselinser eller belugalinser
  • vand
  • salt

Sennepsdressing:

  • 1 stor tsk god sennep
  • saft af ½ citron
  • 2 spsk god olivenolie
  • 1 spsk tamari (eller bare lidt salt)
  • evt. et fed presset hvidløg

Evt. ekstra 'pimp':

  • Det røde/orange/gule: cherrytomater i kvarter eller rød eller gul peberfrugt i små tern eller tændstikstynde strimler af gulerod eller æble i tern.
  • Det grønne: fintsnittet bredbladet persille eller basilikum eller rucola eller dild eller purløg eller porretop.
  • Det hvide: finthakket salatløg, papirstynde skiver af fennikel eller blegselleri, artiskokhjerter eller tern af bagt aubergine

Fremgangsmåde:

Kig linserne igennem for småsten (og uvedkommende kerner af hvede/byg/rug, hvis du er glutenoverfølsom!) og skyl dem i en sigte. Hæld i en lille gryde og kom vand på, så det står ca. 1½ cm over linserne. Bring i kog, tilsæt lidt salt og lad simre under låg 30-40 min. på svag varme. Rør gerne rundt en gang undervejs med en gaffel. Smag på linserne, når tiden er ved at være gået. De skal stadig have en anelse bid.

Mens linserne koger, laver du dressingen: hæld sennep, citronsaft, olie, tamari og evt. hvidløg i et lille glas med tæt låg og ryst, til det er blandet godt. Alternativt kan du røre dressingen sammen i en lille skål med en gaffel.

Vil du pimpe salaten, gør du ekstra-fyldet i stand nu. Vælg selv, hvor meget du vil have i. Jeg plejer næsten altid at vælge én ting fra den røde gruppe og én fra den grønne, men af og til serverer jeg den bare helt uden ekstra 'pimp'.

Når linserne er møre, hældes evt. overskydende vand fra, og de blandes med dressingen i en passende skål. Rør godt rundt og lad salaten trække et par minutter, inden du tilsætter evt. 'pimp' og serverer.

Tips:

  • Lun linsesalat danner fast makkerpar med lyndampet spidskål her i huset - det er bare så godt sammen.
  • Linsesalaten kan serveres på en bund af strimlet grøn salat - eller i hele salatblade (fx af julesalat) som en 'taco'.
  • Salaten er også god som fyld i halve, bagte peberfrugter, courgetter, auberginer, bøftomater eller portobellosvampe.
24 Jan 2016

Helt enkelt (og) vældigt godt - en opskrift, jeg vender tilbage til igen og igen.

Ingredienser:

  • 1 spidskål
  • 1 frisk (rød) chili
  • gerne 1 bdt. (bredbladet) persille
  • saften af ½-1 citron
  • lidt kogende vand
  • salt
  • evt. lidt olivenolie

Fjern evt. kedelige yderblade fra kålen, skær den i kvarte og fjern stokken, inden den snittes i fine strimler med en god, skarp kniv. Chilien hakkes fint - med eller uden kerner alt efter hvor stærkt det skal være. Persillen skylles, duppes tør og snittes fint.

Varm ca. ½ dl vand op i en dyb sautérpande eller wok, til det syder og bobler lystigt. Smid kål og chili i panden, og vend det rundt nogle minutter, til kålen er faldet lidt sammen. Tilsæt et drys salt, persille og et skævt citronsaft, vend rundt i kålen igen og skru godt ned for varmen. Læg låg på og lad kålen stå nogle ganske få minutter. Smag til - måske skal der lidt mere salt eller citronsaft i - og dryp evt. en spsk. olivenolie over (kan sagtens undværes).

Servér straks - gerne til en lun linsesalat, en sprød vegedelle eller falaffel, lidt ris, pasta, nye kartofler - eller bare helt som sig selv, måske med lidt brød til.

Tips:

  • Du skal nok kun regne med, at der er mad til to-tre personer, hvis du serverer kålen som hovedret.
  • Herhjemme serveres den stort set altid som hovedret med en lun linsesalat til - det er et rigtig godt makkerpar!

Sider

Subscribe to RSS - Opskrifter