Opskrifter

9 Okt 2016
Gobi Aloo - blomkålscurry

En dejlig nem og overkommelig alt-i-en-gryderet (også nem at vaske op efter!) med god smag. Bruger du rå kartofler, er den dog ikke hurtig i den forstand, at den skal simre ret længe, før blomkål og kartofler er tilpas møre. Bruger du kogte kartofler, kan den imidlertid godt være færdig på en time i alt, og så tæller den som en hverdagsret herhjemme.

Du skal bruge:

  • 1 kg kartofler, gerne kogte
  • 1 blomkål
  • 2 store løg
  • lidt olie
  • 1-1½ tsk salt
  • 1-2 tsk chilipulver eller 2-3 friske chili
  • ½ tsk gurkemeje
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 4 dl mosede tomater fra glas eller 4 friske, modne tomater i tern
  • 1 dl vand
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 tsk. nigella-frø ("Jomfru i det grønne")

Sådan gør du:

Løgene pilles og skæres i tern. Blomkålshovedet deles i små (!) buketter - du kan evt. også skrælle stokken og skære den i tern. Karoflerne skæres i tynde både eller tern. Bruger du friske tomater, skæres de i tern. Bruger du friske chili, hakkes de fint - med eller uden kerner (se Tips).

Varm lidt olie op i en sauterpande eller en stor gryde og steg løgene gyldne. Tilsæt derefter salt, chili, gurkemeje og spidskommen og steg videre et par minutter. Tilsæt tomater og vand og lad det simre ca. 10 min.

Tilsæt blomkålsbuketterne og lad dem simre med under låg ved medium varme, til de falder lidt sammen. Tilsæt kartoflerne og lad det hele simre under låg, til det er helt mørt. Spæd evt. med lidt vand undervejs, hvis det bliver for tørt.

Smag til med salt og peber, drys med hakket koriander og nigella-frø og server - gerne med (indisk) brød og måske lidt planteyoghurt til.

Tips:

  • Vær lidt forsigtig med chilien, første gang du laver den. Godt nok suger både kartofler og blomkål en del smag, men retten skal ikke være rygende stærk. Der er også forskel på, hvor stærk chili er. Så start måske med halvdelen og smag dig frem. Bruger du friske chilifrugter, kan du evt. fjerne kerner og frøstole - meget af styrken sidder her.
  • I skrivende stund har jeg ikke en god, stabil opskrift på glutenfrit brød India style, så jeg spiser bare en almindelig, glutenfri bolle til.
25 Aug 2016
Lun kikærtesalat med squash og grønne bønner

En rigtig sensommer-salat, der tager sig kærligt af overfloden af squash, grønne bønner og tomater. Den er proppet med skønne krydderier og krydderurter og fyldig nok til at udgøre et måltid i sig selv, men du kan jo også servere lidt godt madbrød til, hvis du synes. Prikken over i'et er en god skefuld hjemmelavet soja fraiche smagt til med lidt citronskal - den skal du godt nok helt over til Plantepusherne for at finde opskriften på, men det er rejsen værd, det lover jeg.

Ingredienser:

  • 2-3 spsk olivenolie
  • 2 tsk spidskommenfrø
  • 2 tsk korianderfrø
  • 1 løg, halveret og skåret i tynde skiver
  • 1-2 spsk delikatessepaprika
  • 1-2 friske chilier eller et drys chilipulver
  • 250 g friske grønne bønner, nippede og skåret i lillefinger-lange stykker (optøede fra frost kan også bruges)
  • 1-2 ikke alt for store squash i skiver på 1-2 cm
  • 5-6 dl kogte kikærter
  • ½-1 tsk salt
  • 250 g friske, modne tomater skåret i både (eller bare halveret, hvis de er små)
  • 1 bdt. bredbladet persille, fintsnittet
  • 1 bdt. friske korianderblade, fintsnittede (kan udelades)

og til servering:

  • 1 portion hjemmelavet soja fraiche smagt til med lidt citronskal

Fremgangsmåde:

Hvis du vil servere med sojafraiche (og det kan jeg varmt anbefale), starter du med at sætte den igang, så den kan dryppe af, mens du laver resten. Husk at gemme lidt citronskal til at smage den til med til sidst.

Varm olien op i en stor gryde eller en sauterpande og rist spidskommen og korianderfrø nogle minutter. Tilsæt løg og steg, til løgene er blevet klare og bløde. Tilsæt chili og paprika og rør godt rundt.

Dæmp varmen en anelse, kom grønne bønner og squash ned til løgblandingen og hæld ½ dl vand ved. Lad det simre ca. 5 min., inden du tilsætter kikærterne og salt. Rør rundt og læg låg på, lad det simre, til kikærterne er gennemvarme og de gønne bønner møre.

Tag gryden/panden af varmen og vend tomater, persille og koriander i og smag til med salt og peber og evt. mere chili. Server med det samme - eller lad salaten køle lidt af, mens du blender soja fraichen blank og smager den til med lidt fintreven citronskal.

Tips:

  • Jeg kan godt lide salaten hot, men du styrer jo helt selv, hvor meget chili du vil have i.
  • Opskriften er stærkt inspireret af en opskrift fra Årstiderne - bare med færre kikærter og mere chili - og så vegansk soja fraiche.
16 Jun 2016

Hummus

Skrevet af Karen
Dejlig hummus

Der bliver spist en del hummus herhjemme, både som pålæg, fyld og som grundbestanddelen af aftenmåltider med masser af grønsager og oliven til. Der findes uendeligt mange versioner af hummus med og uden sjove smagstilsætninger, men her er mit bud på en god basis-hummus:

Ingredienser:

  • 700 g kogte kikærter
  • 3 fed presset hvidløg
  • 1 spsk knust spidskommen
  • 3-4 spsk citronsaft
  • 4-5 spsk olivenolie
  • 1½ dl vand
  • salt
  • 1 bundt persille, finthakket

Fremgangsmåde:

Hæld kikærter, hvidløg, spidskommen, ca. 1 tsk salt, citronsaft og olivenolie i en foodprocessor og blend det til en grov masse. Tilsæt vand, til konsistensen er, som du ønsker den - jeg kan godt lide, at den er lidt fast.

Lad hummusen stå lidt, så smagen kan udvikle sig, inden du smager den til - måske skal der lidt mere salt og lidt mere citronsaft i. Rør til sidst persillen i og server.

Tips:

  • Man kan faktisk godt udelade eller skære ned på hvidløget, hvis man fx vil bruge hummusen til madpakken, det smager stadig godt.
  • Når vi serverer hummus som aftenmåltid, bliver den ledsaget af et stort fad med grønsagsstænger af gulerod, bladselleri, agurk og peberfrugt, tomatbåde og gode oliven, og så er det ellers bare at gå ombord. Nogle gange er der også brød til ...
24 Jan 2016

Lun linsesalat

Skrevet af Karen

Linser kan virkelig noget med smag. Her i en virkelig lækker salat, der gør sig allevegne: på middagsbordet, i madpakken, på buffeten og på skovturen. Den kan laves helt enkel, med kun linser og dressing, eller pimpes med friske grønsager og krydderurter - den smager lige skønt.

Ingredienser:

  • 3 dl sorte linser - fx delikatesselinser eller belugalinser
  • vand
  • salt

Sennepsdressing:

  • 1 stor tsk god sennep
  • saft af ½ citron
  • 2 spsk god olivenolie
  • 1 spsk tamari (eller bare lidt salt)
  • evt. et fed presset hvidløg

Evt. ekstra 'pimp':

  • Det røde/orange/gule: cherrytomater i kvarter eller rød eller gul peberfrugt i små tern eller tændstikstynde strimler af gulerod eller æble i tern.
  • Det grønne: fintsnittet bredbladet persille eller basilikum eller rucola eller dild eller purløg eller porretop.
  • Det hvide: finthakket salatløg, papirstynde skiver af fennikel eller blegselleri, artiskokhjerter eller tern af bagt aubergine

Fremgangsmåde:

Kig linserne igennem for småsten (og uvedkommende kerner af hvede/byg/rug, hvis du er glutenoverfølsom!) og skyl dem i en sigte. Hæld i en lille gryde og kom vand på, så det står ca. 1½ cm over linserne. Bring i kog, tilsæt lidt salt og lad simre under låg 30-40 min. på svag varme. Rør gerne rundt en gang undervejs med en gaffel. Smag på linserne, når tiden er ved at være gået. De skal stadig have en anelse bid.

Mens linserne koger, laver du dressingen: hæld sennep, citronsaft, olie, tamari og evt. hvidløg i et lille glas med tæt låg og ryst, til det er blandet godt. Alternativt kan du røre dressingen sammen i en lille skål med en gaffel.

Vil du pimpe salaten, gør du ekstra-fyldet i stand nu. Vælg selv, hvor meget du vil have i. Jeg plejer næsten altid at vælge én ting fra den røde gruppe og én fra den grønne, men af og til serverer jeg den bare helt uden ekstra 'pimp'.

Når linserne er møre, hældes evt. overskydende vand fra, og de blandes med dressingen i en passende skål. Rør godt rundt og lad salaten trække et par minutter, inden du tilsætter evt. 'pimp' og serverer.

Tips:

  • Lun linsesalat danner fast makkerpar med lyndampet spidskål her i huset - det er bare så godt sammen.
  • Linsesalaten kan serveres på en bund af strimlet grøn salat - eller i hele salatblade (fx af julesalat) som en 'taco'.
  • Salaten er også god som fyld i halve, bagte peberfrugter, courgetter, auberginer, bøftomater eller portobellosvampe.
24 Jan 2016

Helt enkelt (og) vældigt godt - en opskrift, jeg vender tilbage til igen og igen.

Ingredienser:

  • 1 spidskål
  • 1 frisk (rød) chili
  • gerne 1 bdt. (bredbladet) persille
  • saften af ½-1 citron
  • lidt kogende vand
  • salt
  • evt. lidt olivenolie

Fjern evt. kedelige yderblade fra kålen, skær den i kvarte og fjern stokken, inden den snittes i fine strimler med en god, skarp kniv. Chilien hakkes fint - med eller uden kerner alt efter hvor stærkt det skal være. Persillen skylles, duppes tør og snittes fint.

Varm ca. ½ dl vand op i en dyb sautérpande eller wok, til det syder og bobler lystigt. Smid kål og chili i panden, og vend det rundt nogle minutter, til kålen er faldet lidt sammen. Tilsæt et drys salt, persille og et skævt citronsaft, vend rundt i kålen igen og skru godt ned for varmen. Læg låg på og lad kålen stå nogle ganske få minutter. Smag til - måske skal der lidt mere salt eller citronsaft i - og dryp evt. en spsk. olivenolie over (kan sagtens undværes).

Servér straks - gerne til en lun linsesalat, en sprød vegedelle eller falaffel, lidt ris, pasta, nye kartofler - eller bare helt som sig selv, måske med lidt brød til.

Tips:

  • Du skal nok kun regne med, at der er mad til to-tre personer, hvis du serverer kålen som hovedret.
  • Herhjemme serveres den stort set altid som hovedret med en lun linsesalat til - det er et rigtig godt makkerpar!
15 Nov 2015

Ovnbagte rodfrugter

Skrevet af Karen
Ovnbagte rodfrugter - her med besøg af en butternut squash

Rodfrugter får en dejlig sødme, når de bages i ovn - og så er det nem, omend ikke altid hurtig mad - særlig godt i de mørke vintermåneder. Også god til børn.

Ingredienser

  • Kartofler
  • Knoldselleri
  • Pastinak
  • Persillerod
  • Gulerødder
  • Kålrabi
  • Rødbeder
  • ca. 2 spsk olivenolie
  • Salt
  • Peber
  • Evt. timian og/eller rosmarin, frisk eller tørret

Fremgangsmåde

Grønsagerne renses. Det er en smagssag, om man vil skrælle hele molevitten eller blot skrubbe dem grundigt. Rodfrugterne skæres i mindre stykker, vendes med en anelse olie og fordeles i ét lag i en bradepande eller et stort ovnfast fad.

Drys salt og krydderier og sæt bradepanden i ovnen ved ca. 200 grader ca. 15 min.

Tag bradepanden ud og vend grønsagerne med en paletkniv eller lignende. Sæt bradepanden ind igen, til grønsagerne er møre, ca. 20 min. afhængigt af størrelsen på stykkerne.

Servér med en blandet salat og noget at dyppe i, f.eks. en pesto, urtebearnaise eller spinatsovs.

Tips:

  • Prøv også at tilsætte stykker af græskar (fx hokkaido eller butternut squash) og/eller løg skåret i kvarter.
  • Skal det være ekstra lækkert kan man presse 2-3 fed hvidløg i olien, inden man vender grønsagerne i. Man kan også pille et helt hvidløg og drysse feddene ud over grønsagerne. Skær evt. feddene igennem på langs, hvis de er meget store.
  • Fintreven citronskal er også godt drysset ud over.
  • Eller giv det hele en ordentligt drys stærk karry og lidt pulveriseret ingefær. Her er hvidløg også godt.
Ovnbagte rodfrugter med urtebearnaise
15 Nov 2015

Urtebearnaise

Skrevet af Karen
Urtebearnaise

En lettere, sundere og aldeles skøn udgave af den traditionelle bearnaisesauce - så sund, at man roligt kan smovse løs.

Ingedienser:

  • 200 g rodfrugter (gulerod, persillerod, pastinak, selleri)*
  • 1 lille løg
  • 3 dl grønsagsbouillon eller vand
  • 1 spsk god, lys eddike, gerne esdragoneddike
  • evt. et lille nip gurkemeje (for farvens skyld)
  • 1 spsk frisk, finthakket esdragon - eller 1 tsk tørret
  • 1 spsk frisk, finthakket persille og/eller kørvel
  • salt

*) NB! Renset vægt - svarer ca. til fx en gulerod, en persillerod og en pastinak.

Fremgangsmåde:

Skræl og rens rodfrugterne og skær dem i tern. Kom dem i en lille gryde og hæld bouillon eller vand vand over. Bring gryden i kog og lad det simre, til grønsagerne er møre, ca. 10-15 min. afhængigt af, hvor fint du har skåret dem ud.

Tag gryden af varmen, tilsæt eddike, esdragon, evt. gurkemeje og persille - og blend det hele jævnt og glat. Smag til med salt. Servér.

Tips:

  • Lad gulerod udgøre ca. en tredjedel af rodfrugterne for en fin farve. Hvis du gerne vil have saucen mere gul, kan du tilføje lidt gurkemeje, men pas på ikke at komme for meget i, ellers kommer det til at smage af gurkemeje, og det er ikke meningen.
  • Vil du have saucen tykkere og mere jævn, kan du lade en lille(!) kartoffel erstatte nogle af de andre rodfrugter.
  • Servér til alle former for dampede eller ovnbagte grønsager.
Dampet broccoli med urtebearnaise
17 Aug 2015

Kartoffelpizza

Skrevet af Karen

En dejlig pizza-variant, der også fungerer godt som tilbehør til frokost-salaten.

Ingredienser

  • 1 portion pizza-dej eller mandelbolle-dej
  • En håndfuld kartofler
  • Nogle stængler frisk rosmarin (eller 2-3 tsk tørret)
  • Lidt olivenolie
  • Salt (gerne flagesalt)

Fremgangsmåde:
Rens kartoflerne. Hvis skallen er pæn, kan du sagtens lade den sidde på, det giver ekstra smag. Snit dem i tynde skiver, 1-2 mm, evt. på en mandolin. Pil nålene af rosmarinstænglerne og hak dem fint.

Bred/klap dejen ud med olieindsmurte hænder på en bageplade (beklædt med bagepapir eller lign.) til en stor pizza, ca. 1 cm høj. Sørg for, at der er et ganske tyndt lag olie over hele overfladen.

Læg kartofler taglagt på pizza-bunden og tryk dem lidt ned i dejen. Dryp mere olivenolie over og drys med rosmarin og salt.

Bages ca. 20 minutter ved 200 grader, eller til kartoflerne er gyldne og bunden sprød.

Servér gerne toppet med frisk rucola.

Tips:

  • Variér med andre krydderurter: timian, salvie og oregano, f.eks. Eller drys chiliflager over.
  • Lav gerne mini-pizzaer af dejen i stedet - nemt og lækkert til madpakken, picnic-kurven og buffetten.
  • Også rigtig godt tilbehør til suppe, gerne skåret i små trekanter med en skarp kniv.
  • Kan fint fryses.
Mini-kartoffelpizza
24 Jan 2015

Spinatsuppe med mandler

Skrevet af Karen

Skøn hverdagsmad lavet på under en halv time med ganske få ingredienser, og så smager den bare supergodt hver gang. Brug den som forret eller gør den lidt mere mættende ved at toppe med safranske kikærter, der er en fin erstatning for de halve, smilende æg, man traditionelt ville servere til en spinatsuppe.

Ca. 5-6 portioner, hvis forret eller ca. 3-4 portioner, hvis hovedret

Ingredienser

  • 500 g frossen, helbladet spinat
  • 2 porrer (eller 2 løg)
  • et lille bundt frisk timian (eller 1-2 tsk tørret)
  • 1 dl mandler
  • 1 l vand (eller grøntsagsbouillon)
  • salt, peber og lidt friskreven muskatnød

Fremgangsmåde:

Rens og snit porrerne i ringe - tag gerne det mørkegrønne med. Skyl den friske timian og bind den sammen med lidt køkkensnor.

Kom porrer, spinat og timian i en gryde, tilsæt vand og bring i kog. Lad simre ca. 10 min. under låg.

Blend mandlerne til fint mel. Fisk timianbundtet op af gryden, tilsæt mandelmel og blend suppen helt jævn. Smag til med salt, peber og friskreven muskatnød.

Servér suppen som den er, eller byd safranske kikærter (de kan snildt laves, mens suppen koger) og lidt brød til. Velbekomme.

Tips:

  • Har du ikke mandler i huset, kan suppen kan også sagtens serves uden - så bliver den lidt tyndere og helt mørkegrøn, men smager stadig dejligt.
  • Du kan også vælge at creme suppen med lidt sojafløde i stedet for mandler.
  • Og endelig kan du vælge creme suppen ved at forstege porrerne i lidt olie, hælde to spsk kikærte- eller rismel over og røre godt rundt, inden du tilsætter spinat, timian og vand - du skal ikke være ked af det, hvis det klumper lidt, det klarer blendningen bagefter.
24 Jan 2015

Safranske kikærter

Skrevet af Karen

En fin lille topping til supper, som pålæg på mørkt brød eller bare som sig selv sammen med en grøn salat.

Ingredienser:

  • 1 mellemstort løg
  • 2 dl. kogte kikærter
  • 1 lille nip safrantråde
  • 1 spsk god olivenolie
  • 1 dl vand
  • salt, peber

Fremgangsmåde:
Pil løget, halvér det på langs og snit det i finde tynde både, der evt. halveres endnu en gang på tværs.

Varm olien op i en lille gryde eller pande og sautér løgene ved middel varme, til de er klare og falder lidt sammen.

Du kan nu enten tilsætte safrantråde, vand, kikærter og lidt salt direkte eller først knuse safrantrådene med lidt salt i en morter, røre det ud i vandet og så hælde safranvandet i løgene sammen med kikærterne. Rør rundt, læg låg på og lad det simre i ca. 10 min.

Smag til med salt og lidt peber. Servér.

Sider

Subscribe to RSS - Opskrifter