Vegansk

15 Mar 2020

Savoykål i citronsauce

Skrevet af Karen
Savoykål i citronsauce

Nem og hurtig ret med savoykål i frisk og lækker citronsauce.

Ingredienser:

  • Et lille savoykål
  • 1 bdt. bredbladet persille
  • 1 porre

Citronsauce:

  • 1½ dl (udblødte) cashewnødder
  • 1 dl vand
  • 1 citron (skal og saft)
  • 1-2 fed hvidløg
  • salt & peber

Fremgangsmåde:

Start med at sætte cashewnødderne i blød - enten i koldt vand i mindst 4 timer eller overhæld dem med kogende vand og lad dem nøjes med at trække i 2 timer.

Når cashewnødderne er udblødte, hælder du vandet fra og kommer dem i en blender med fintrevnen skal og friskpresset saft af 1 citron, hvidløg, 1 dl vand og lidt salt. Blend på højeste hastighed, til saucen er helt glat og cremet, måske skal der lidt mere vand i. Lad stå og trække, mens du laver resten klar.

Skyl savoykålen grundigt og fjern evt. grimme yderblade. Del kålen i fire både, skær midterstokken væk og snit hver båd i tynde strimler. Porren renses og snittes i tynde ringe. Persillen skylles grundigt og snittes også fint - stilkene kan sagtens snittes med, hvis de ikke er for grove/seje.

Kom ca. ½ dl vand i en sauterpande eller en stor gryde og varm det op for god varme, til det bobler lystigt. Tilsæt porrer og kålstrimler og vend godt rundt i det, mens det 'steger' i vandet. Tilsæt evt. lidt mere vand, så det ikke brænder på. Det skal ikke brune, bare falde lidt sammen.

Tilsæt persillen, når kålen lige akkurat er faldet sammen og vend igen godt. Drys lidt salt over. Skru ned for varmen, giv citronsaucen en tur mere i blenderen og smag den til med salt og evt. lidt mere citronsaft. Hæld citronsaucen over kålen, dæmp varmen helt, vend godt rundt, så saucen bliver fordelt jævnt og smag til med salt og et godt drys peber.

Serveres straks som varm salat eller til pasta eller kartofler.

Tips:

Prøv med cayennepeber eller chili i stedet for peber.

Evt. rester smager også dejligt som kold salat - gerne med friske æbletern rørt i.

Lav evt. dobbelt portion af citronsaucen og frys halvdelen ned - så er der virkelig hurtig mad en anden dag.

Du kan selvfølgelig prøve med andre typer kål, f.eks. spidskål eller rosenkål, men jeg synes nu, at savoykålens fine struktur egner sig allerbedst.

24 Jan 2020

Funky rødbedesalat

Skrevet af Karen
Funky rødbedesalat

Den er herligt lyserød og smager også lidt som slik, denne salat. Lidt sødt, lidt syrligt, meget frisk og med et skønt pift af cayennepeber. Let og lækkert tilbehør til det meste, men her bruger vi den mest som hovedret, hvor portionen lige rækker til to lækkersultne personer.

2-4 personer

Ingredienser:

Dressing:

  • 75 g hasselnødder
  • 1-4 fed hvidløg (kan evt. udelades)
  • 1 citron (fintreven skal og friskpresset saft af)
  • 2 dl vand
  • ½ tsk cayennepeber
  • ½ tsk salt

Salat:

  • 5-600 g kogte rødbeder
  • 5 dl kogte sortøje-bønner (black eyed peas)
  • 2 (røde) æbler
  • tørrede chiliflager og evt. lidt hakkede hasselnødder til pynt

Fremgangsmåde:

Start med dressingen - med mindre du skal have kogt rødbederne, for så starter du med det. Det tager nemlig snildt en time ...

Hæld hasselnødder, citronskal og -saft, cayenne, salt og vand i en blender og blend ved høj hastighed, til det har fået en jævn konsistens. Skrab evt. ned fra kanten og lad det stå og trække i blenderglasset, mens du laver salaten.

Fjern skallen fra rødbederne (gøres nemmest, mens de er varme efter kogning og under en tynd stråle koldt vand - så kan skallen let gnides af). Skær rødbederne i tern og hæld dem i en skål sammen med bønnerne.

Smag på dressingen og juster evt. med lidt mere salt, cayenne og/eller citronsaft, inden du giver den en tur mere i blenderen. Hæld over rødbeder og bønner og bland godt rundt. Hertil kan salaten forberedes i god tid. Opbevares i køleskab, hvis den ikke skal spises med samme og tages ud ca. ½ time inden servering.

Inden servering skærer du æblerne i tern (fjern kernehuset, men behold skallen på) og blander dem i salaten. Vend godt rundt, så æblestykkerne bliver dækket med dressing. Drys med chiliflager og evt. lidt hakkede hasselnødder.

Tips:

Du kan erstatte sortøje-bønner med f.eks. kikærter eller sorte bønner. Du kan også bruge mandler eller cashewnødder i stedet for hasselnødder, og hvidløg kan helt undværes, men så er salaten ikke helt så funky ...

Rucola og strimlet, bredbladet persille klæder salaten.

Spises salaten som hovedret, kan der evt. serveres brød til. Er også forrygende til madpakken.

16 Nov 2019

Krydret græskarsuppe

Skrevet af Karen

Dette er min yndlingsgræskarsuppe. Den er fløjlsblød, fyldig og dejligt krydret, og så har den den smukkeste farve.

Ingredienser:

  • 6 kardemommekapsler
  • 1 spsk hele spidskommenfrø
  • 1 spsk hele korianderfrø
  • 150 g løg og/eller porre
  • evt. 1-5 fed hvidløg
  • frisk, finthakket rød chili eller cayennepeber efter smag
  • 700 g (hokkaido)græskar
  • 300 g kartofler
  • 8 dl vand
  • 2-3 spsk frisk reven ingefær
  • 1½ dl kokosmælk
  • friskpresset saft af lime eller citron

Fremgangsmåde:

Giv kardommekapslerne et tryk med den flade side af din køkkenkniv, så de åbner sig, og pil frøene indeni ud. Rist frøene i en tør gryde sammen med spidskommen og koriander, til de begynder at dufte. Tag gryden af varmen og knus de hele, ristede krydderier i en morter eller en lille elektrisk kværn og hæld dem tilbage i gryden igen.

Hak løg og/eller porre og evt. hvidløg. Rens græskarret for kerner og stilkender (det skal ikke skrælles) og skær det i mindre tern. Skræl kartoflerne og skær også dem i tern. Hæld græskar- og kartoffeltern i gryden. Tilsæt reven ingefær, finthakket chili, lidt salt og vand. Læg låg på gryden og kog det hele op, hvorefter du dæmper varmen og lader grønsager og krydderier simre i 15-20 min., til det er mørt.

Tag gryden af varmen, tilsæt saften af en halv lime eller citron og kokosmælk og blend suppen, til den er jævn. Smag til med salt, mere citron-/limesaft og cayennepeber.

Tips:

Top evt. suppen med ristede græskarkerner og chiliflager eller frisk koriander/persille.

Jeg synes ikke, at suppen skal være rygende stærk, men fordi den er så blød og mild af natur, må den gerne få lidt kant med et spark chili og syre.

Grundideen til denne suppe kommer fra Kirsten Skaarup, der altid er et besøg værd.

12 Mar 2017

Samosa-kartofler

Skrevet af Karen
Samosa-kartofler

Skøn, krydret kartoffelret, der altid gør mig glad.

Ingredienser

  • 1 tsk hel spidskommen
  • 1 tsk hele korianderfrø
  • 1 tsk fennikelfrø
  • 1 spsk (oliven)olie
  • 2 løg, finthakkede
  • evt. 3-5 fed finthakket hvidløg
  • evt. 1 spsk friskrevet ingefær
  • 1½ tsk karry eller garam masala
  • ½ tsk gurkemeje
  • 1 grøn chilli, finthakket
  • 1½ kg kogte kartofler, skåret i 1x1 cm terninger
  • 5 dl ærter
  • saft af ½ citron
  • 1-2 tsk salt
  • 1-1½ tsk knust spidskommen
  • evt. chilipulver
  • en god håndfuld friske korianderblade, strimlede eller1 spsk syltede koranderblade

Fremgangsmåde

Varm olien op i en dyb pande og rist de hele krydderier - spidskommen, korianderfrø og fennikelfrø - til de begynder at poppe.

Tilsæt løg og steg videre, til løgene begynder at blive bløde og gennemsigtige. Tilsæt evt. hvidløg og ingefær og steg lidt mere.

Rør karry/garam masala og gurkemeje sammen med ½ dl vand og rør det i løgblandingen. Rist videre under omrøring, så det ikke brænder på.

Tilsæt frisk chili, kartoffeltern, ærter, citronsaft og salt. Rør godt rundt, læg låg på og lad retten dampe for mellemvarme ca. 5-7 minutter, til grønsagerne er gennemvarme. Kartoflerne må gerne koge lidt ud. Rør gerne af og til og tilsæt evt. en anelse vand, hvis det truer med at brænde for meget på.

Fjern låget igen og smag til med knust spidskommen og evt. chilipulver og salt. Tilsæt korianderblade og servér.

Tips:

  • Jeg serverer gerne samosa-kartofler som hovedret med en salat til, men de kan også indgå som en del af et indisk-inspireret måltid med flere andre retter. De smager dejligt kolde, evt. som en del af en salat. Og så er de selvfølgelig skønne som fyld i samosaer. Du kan evt. bruge dejen fra pirogger med tang. Eller bare bruge dem som fyld i kikærtepandekager.
  • Du kan også lave retten med rå karofler i tern. Så skal du komme mere vand ved (1½-2 dl), når du kommer kartoflerne i, og lade dem dampe under låg, til de er møre. Det kan godt tage en halv time eller mere, afhængigt af om du bruger nye eller gamle kartofler.
  • Som variation kan du tilføje 300 gr. frisk eller optøet spinat, inden du smager til.
10 Dec 2016

Julefrokost 2016

Skrevet af Karen

Og det blev november, og sandelig om ikke der endnu engang landede en invitation til julefrokost i min indboks. "Ja tak", svarede jeg og gik straks i gang med planlægningen. I år skulle det være nemt, farverigt og lækkert. Især nemt.

Evalueringen af sidste års anstrengelser havde jo lagt op til, at desserten i år 'bare' skulle være en ordentlig omgang frugtsalat, så temaet i år skulle være tre salater. Slut prut finale. Det var da nemt? Men som tiden nærmede sig, synes jeg måske også, at det var lidt for nemt. Og så en dag, da jeg i anden anledning havde besluttet, at NU skulle jeg altså prøve at lave Plantepushernes mandelfraiche og derfor rodede rundt derovre, faldt jeg over dette her:

Vegansk spinatroulade med røget læx

Vegansk spinatroulade med røget læx. Den perfekte forret, ja? Og jeg havde lige en hel eftermiddag og 1½ døgn til at få bagt og marineret de gulerødder. Nu kunne jeg selvfølgelig ikke drømme om at tænde ovnen kun for det, så jeg lavede også lige nogle linse-falafler af to håndfulde delikatesselinser (og huskede at krydre dem med citron og chili), bagte et hokkaido-græskar til en af salaterne og lavede ovn-biksemad til aftensmad. Samtidig med at jeg lavede mandel-fraiche. Heftig eftermiddag.

Her er resultatet så - pakket og klar til transport i 'Vidunderet':

I den pink boks er de små, ovnbagte linse-falafler sammen med lidt frisk rød peber, en portion guacamole og en god håndfuld rødkløver-spirer. Lad os bare kalde det 'forret'. Linse-falaflerne blev rigtig gode og var tilmed meget hurtigere og nemmere at blende sammen end falafler af kikærter, så det bliver nok min foretrukne version fremover.

I den blå boks er en linsesalat - også på delikatesselinser - med bidder af bagt hokkaido, marinerede shitake-svampe, pære og pinjekerner. Ret lækker, hvis jeg selv skal sige det, selvom pæren nok også skulle have været bagt, men jeg var bange for, at den ikke kunne holde sig lækker fra torsdag aften til lørdag eftermiddag.

I den grønne boks - på et leje af grønne blade - den famøse spinatroulade. Hvis du synes, at spinatpandekagen ser lige tyk nok ud, så har du helt ret. Måske fordi jeg (selvfølgelig) lavede en glutenfri udgave, jeg ved det ikke. Jeg kom en del mere vand i næste pandekage (den yderste), men den blev stadig for tyk. Nå, pyt, det smagte virkelig skønt, hvilket jeg primært tilskriver den superlækre mandel-fraiche, der nærmest blev til flødeost, fordi jeg lod den hænge ekstra længe og dryppe af (jeg havde jo travlt med at fylde ovnen). Gulerødderne - læx'en - var også helt okay, men ikke særlig lakseagtige, måske fordi jeg ikke lige havde noritang i huset og i stedet svøbte dem i wakame-tang. Jeg kunne nok også godt at have brugt lidt flere gulerødder. Men altså, den mandel-smøreost var guddommelig, den kommer jeg helt klart til at lave igen (og pimpe med krydderurter og hvidløg).

I orange boks kommer så frugtsalaten af clementin, banan, æble, pære og kakifrugt med en 'råcreme' på cashewnødder blendet med lidt citron, vanilje og ahornsirup. Et dejligt punktum.

9 Okt 2016
Gobi Aloo - blomkålscurry

En dejlig nem og overkommelig alt-i-en-gryderet (også nem at vaske op efter!) med god smag. Bruger du rå kartofler, er den dog ikke hurtig i den forstand, at den skal simre ret længe, før blomkål og kartofler er tilpas møre. Bruger du kogte kartofler, kan den imidlertid godt være færdig på en time i alt, og så tæller den som en hverdagsret herhjemme.

Du skal bruge:

  • 1 kg kartofler, gerne kogte
  • 1 blomkål
  • 2 store løg
  • lidt olie
  • 1-1½ tsk salt
  • 1-2 tsk chilipulver eller 2-3 friske chili
  • ½ tsk gurkemeje
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 4 dl mosede tomater (fra glas eller 4 friske, modne tomater i tern
  • 1 dl vand
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 tsk. nigella-frø ("Jomfru i det grønne")

Sådan gør du:

Løgene pilles og skæres i tern. Blomkålshovedet deles i små (!) buketter - du kan evt. også skrælle stokken og skære den i tern. Karoflerne skæres i tynde både eller tern. Bruger du friske tomater, skæres de i tern. Bruger du friske chili, hakkes de fint - med eller uden kerner (se Tips).

Varm lidt olie op i en sauterpande eller en stor gryde og steg løgene gyldne. Tilsæt derefter salt, chili, gurkemeje og spidskommen og steg videre et par minutter. Tilsæt tomater og vand og lad det simre ca. 10 min.

Tilsæt blomkålsbuketterne og lad dem simre med under låg ved medium varme, til de falder lidt sammen. Tilsæt kartoflerne og lad det hele simre under låg, til det er helt mørt. Spæd evt. med lidt vand undervejs, hvis det bliver for tørt.

Smag til med salt og peber, drys med hakket koriander og nigella-frø og server - gerne med (indisk) brød og måske lidt planteyoghurt til.

Tips:

  • Vær lidt forsigtig med chilien, første gang du laver den. Godt nok suger både kartofler og blomkål en del smag, men retten skal ikke være rygende stærk. Der er også forskel på, hvor stærk chili er. Så start måske med halvdelen og smag dig frem. Bruger du friske chilifrugter, kan du evt. fjerne kerner og frøstole - meget af styrken sidder her.
  • I skrivende stund har jeg ikke en god, stabil opskrift på glutenfrit brød India style, så jeg spiser bare en almindelig, glutenfri bolle til.
25 Aug 2016
Lun kikærtesalat med squash og grønne bønner

En rigtig sensommer-salat, der tager sig kærligt af overfloden af squash, grønne bønner og tomater. Den er proppet med skønne krydderier og krydderurter og fyldig nok til at udgøre et måltid i sig selv, men du kan jo også servere lidt godt madbrød til, hvis du synes. Prikken over i'et er en god skefuld hjemmelavet soja fraiche smagt til med lidt citronskal - den skal du godt nok helt over til Plantepusherne for at finde opskriften på, men det er rejsen værd, det lover jeg.

Ingredienser:

  • 2-3 spsk olivenolie
  • 2 tsk spidskommenfrø
  • 2 tsk korianderfrø
  • 1 løg, halveret og skåret i tynde skiver
  • 1-2 spsk delikatessepaprika
  • 1-2 friske chilier eller et drys chilipulver
  • 250 g friske grønne bønner, nippede og skåret i lillefinger-lange stykker (optøede fra frost kan også bruges)
  • 1-2 ikke alt for store squash i skiver på 1-2 cm
  • 5-6 dl kogte kikærter
  • ½-1 tsk salt
  • 250 g friske, modne tomater skåret i både (eller bare halveret, hvis de er små)
  • 1 bdt. bredbladet persille, fintsnittet
  • 1 bdt. friske korianderblade, fintsnittede (kan udelades)

og til servering:

  • 1 portion hjemmelavet soja fraiche smagt til med lidt citronskal

Fremgangsmåde:

Hvis du vil servere med sojafraiche (og det kan jeg varmt anbefale), starter du med at sætte den i gang, så den kan dryppe af, mens du laver resten. Husk at gemme lidt citronskal til at smage den til med til sidst.

Varm olien op i en stor gryde eller en sauterpande og rist spidskommen og korianderfrø nogle minutter. Tilsæt løg og steg, til løgene er blevet klare og bløde. Tilsæt chili og paprika og rør godt rundt.

Dæmp varmen en anelse, kom grønne bønner og squash ned til løgblandingen og hæld ½ dl vand ved. Lad det simre ca. 5 min., inden du tilsætter kikærterne og salt. Rør rundt og læg låg på, lad det simre, til kikærterne er gennemvarme og de grønne bønner møre.

Tag gryden/panden af varmen og vend tomater, persille og koriander i og smag til med salt og peber og evt. mere chili. Server med det samme - eller lad salaten køle lidt af, mens du blender soja fraichen blank og smager den til med lidt fintreven citronskal.

Tips:

  • Jeg kan godt lide salaten hot, men du styrer jo helt selv, hvor meget chili du vil have i.
  • Opskriften er stærkt inspireret af en opskrift fra Årstiderne - bare med færre kikærter og mere chili - og så vegansk soja fraiche.
16 Jun 2016

Hummus

Skrevet af Karen
Dejlig hummus

Der bliver spist en del hummus herhjemme, både som pålæg, fyld og som grundbestanddelen af aftenmåltider med masser af grønsager og oliven til. Der findes uendeligt mange versioner af hummus med og uden sjove smagstilsætninger, men her er mit bud på en god basis-hummus:

Ingredienser:

  • 700 g kogte kikærter
  • 3 fed presset hvidløg
  • 1 spsk knust spidskommen
  • 3-4 spsk citronsaft
  • 4-5 spsk olivenolie
  • 1½ dl vand
  • salt
  • 1 bundt persille, finthakket

Fremgangsmåde:

Hæld kikærter, hvidløg, spidskommen, ca. 1 tsk salt, citronsaft og olivenolie i en foodprocessor og blend det til en grov masse. Tilsæt vand, til konsistensen er, som du ønsker den - jeg kan godt lide, at den er lidt fast.

Lad hummusen stå lidt, så smagen kan udvikle sig, inden du smager den til - måske skal der lidt mere salt og lidt mere citronsaft i. Rør til sidst persillen i og server.

Tips:

  • Man kan faktisk godt udelade eller skære ned på hvidløget, hvis man fx vil bruge hummusen til madpakken, det smager stadig godt.
  • Når vi serverer hummus som aftenmåltid, bliver den ledsaget af et stort fad med grønsagsstænger af gulerod, bladselleri, agurk og peberfrugt, tomatbåde og gode oliven, og så er det ellers bare at gå ombord. Nogle gange er der også brød til ...
24 Jan 2016

Lun linsesalat

Skrevet af Karen

Linser kan virkelig noget med smag. Her i en virkelig lækker salat, der gør sig allevegne: på middagsbordet, i madpakken, på buffeten og på skovturen. Den kan laves helt enkel, med kun linser og dressing, eller pimpes med friske grønsager og krydderurter - den smager lige skønt.

Ingredienser:

  • 3 dl sorte linser - fx delikatesselinser eller belugalinser
  • vand
  • salt

Sennepsdressing:

  • 1 stor tsk god sennep
  • saft af ½ citron
  • 2 spsk god olivenolie
  • 1 spsk tamari (eller bare lidt salt)
  • evt. et fed presset hvidløg

Evt. ekstra 'pimp':

  • Det røde/orange/gule: cherrytomater i kvarter eller rød eller gul peberfrugt i små tern eller tændstikstynde strimler af gulerod eller æble i tern.
  • Det grønne: fintsnittet bredbladet persille eller basilikum eller rucola eller dild eller purløg eller porretop.
  • Det hvide: finthakket salatløg, papirstynde skiver af fennikel eller blegselleri, artiskokhjerter eller tern af bagt aubergine

Fremgangsmåde:

Kig linserne igennem for småsten (og uvedkommende kerner af hvede/byg/rug, hvis du er glutenoverfølsom!) og skyl dem i en sigte. Hæld i en lille gryde og kom vand på, så det står ca. 1½ cm over linserne. Bring i kog, tilsæt lidt salt og lad simre under låg 30-40 min. på svag varme. Rør gerne rundt en gang undervejs med en gaffel. Smag på linserne, når tiden er ved at være gået. De skal stadig have en anelse bid.

Mens linserne koger, laver du dressingen: hæld sennep, citronsaft, olie, tamari og evt. hvidløg i et lille glas med tæt låg og ryst, til det er blandet godt. Alternativt kan du røre dressingen sammen i en lille skål med en gaffel.

Vil du pimpe salaten, gør du ekstra-fyldet i stand nu. Vælg selv, hvor meget du vil have i. Jeg plejer næsten altid at vælge én ting fra den røde gruppe og én fra den grønne, men af og til serverer jeg den bare helt uden ekstra 'pimp'.

Når linserne er møre, hældes evt. overskydende vand fra, og de blandes med dressingen i en passende skål. Rør godt rundt og lad salaten trække et par minutter, inden du tilsætter evt. 'pimp' og serverer.

Tips:

  • Lun linsesalat danner fast makkerpar med lyndampet spidskål her i huset - det er bare så godt sammen.
  • Linsesalaten kan serveres på en bund af strimlet grøn salat - eller i hele salatblade (fx af julesalat) som en 'taco'.
  • Salaten er også god som fyld i halve, bagte peberfrugter, courgetter, auberginer, bøftomater eller portobellosvampe.
24 Jan 2016

Helt enkelt (og) vældigt godt - en opskrift, jeg vender tilbage til igen og igen.

Ingredienser:

  • 1 spidskål
  • 1 frisk (rød) chili
  • gerne 1 bdt. (bredbladet) persille
  • saften af ½-1 citron
  • lidt kogende vand
  • salt
  • evt. lidt olivenolie

Fjern evt. kedelige yderblade fra kålen, skær den i kvarte og fjern stokken, inden den snittes i fine strimler med en god, skarp kniv. Chilien hakkes fint - med eller uden kerner alt efter hvor stærkt det skal være. Persillen skylles, duppes tør og snittes fint.

Varm ca. ½ dl vand op i en dyb sautérpande eller wok, til det syder og bobler lystigt. Smid kål og chili i panden, og vend det rundt nogle minutter, til kålen er faldet lidt sammen. Tilsæt et drys salt, persille og et skævt citronsaft, vend rundt i kålen igen og skru godt ned for varmen. Læg låg på og lad kålen stå nogle ganske få minutter. Smag til - måske skal der lidt mere salt eller citronsaft i - og dryp evt. en spsk. olivenolie over (kan sagtens undværes).

Servér straks - gerne til en lun linsesalat, en sprød vegedelle eller falaffel, lidt ris, pasta, nye kartofler - eller bare helt som sig selv, måske med lidt brød til.

Tips:

  • Du skal nok kun regne med, at der er mad til to-tre personer, hvis du serverer kålen som hovedret.
  • Herhjemme serveres den stort set altid som hovedret med en lun linsesalat til - det er et rigtig godt makkerpar!

Sider

Subscribe to RSS - Vegansk