Mælkefri

5 Sep 2014

Morgenmads-snapshot #1

Skrevet af Karen

Sensommer-morgenmad med de allersidste blåbær fra haven, banan, spiret boghvede og plantemælk, um!

Det er nemt at spire boghvede: To håndfulde hel boghvede sat i blød i rigeligt vand natten over og skyllet grundigt i en si næste morgen. Kan spises derefter - eller sættes til at spire endnu dag, husk blot at skylle morgen og aften og lad dryppe godt af.

OBS! Er du glutenfølsom, så husk at se boghvedekernerne godt efter, inden du lægger dem i blød. Jeg finder jævnligt en hvedekerne eller to i dem ...

Kan selvfølgelig også laves med andre bær i sæsonen - her solbær fra den gang det stadig var rigtig sommer.

14 Dec 2013

Julefrokost 2013

Skrevet af Karen

Den kom lidt bag på mig i år, julefrokosten. Eller rettere, jeg havde lidt for mange andre ting på programmet i ugerne op til, så lige pludselig var det nu, at der skulle findes på noget at fylde madkassetårnet med til en eftermiddag og aften i godt selskab, uanset at jeg havde lovet mig selv at være i bedre tid end sidste år.

Nå, det lykkedes da med hjælp fra fryser og køleskab, og jeg var både tilfreds og mæt, da vi gik fra bordet, men til næste år skal der altså være lidt mindre panik og lidt mere sjov og ballade i min kulørte julefrokost-madpakke!

Til forret ruller af marineret aubergine omkring et til lejligheden opfundet fyld af kikærter blendet med piniekerner, jalapeño-chili, koriander, lidt citron, en anelse olie og lidt tangsalt. Dertil en god håndfuld mini-tomater, gulerodsstænger, en hasteindkøbt blandet grøn salat med lidt hjemmelavede bukkehornsspirer (se den grønne boks herunder) og hasteindkøbt glutenfrie rosmarin-kiks (spiselige, men så heller ikke mere!). Alt i alt en fin kombination, altså bortset fra kiksene ...

Til hovedret en quinoa-selleri-"muffin" med persillepesto ((begge rester fra fryseren) med en lun linsesalat af delikatesselinser med tern af rød peber, auberginestimler og dressing af den overskydende marinade fra auberginen fra forretten (den grønne boks herover) samt to snitter af en vegansk løgtærte med oliven (også fra fryser) og resten af den grønne salat fra forretten. Selleri-muffinen var skøn med persillepesto over, og jeg nød linsesalaten, mens tærten var lidt kedelig - så den spiste jeg kun den ene snitte af.

Desserten blev to stykker æblekage - rester fra et nogenlunde vellykket forsøg på at genskabe min yndlingsæblekage i en glutenfri, vegansk og næsten sukkerfri version - med en 'råcreme' af blendede mandler med vanille, citron og agavesirup, nogle romdruknede abrikoser med udblødte mandler og valnødder samt lidt tørrede morbær og mandler med overtræk af mørk chokolade. Lidt for mange mandler (æblekagen er også på mandelmel) og lidt for tungt - jeg ville nok hellere have haft en frugtsalat af frisk frugt - men det smagte udmærket.

Egentlig ville jeg have haft en flaske med friskpresset saft af bladselleri, æble, ingefær og citron med, men det blev skippet til gengæld for tid til oprydning og opvask, så et bombet køkken ikke ville blive det første, jeg mødte dagen derpå - et valg, jeg var meget godt tilfreds med søndag morgen ...

Klar til afgang!

2 Aug 2013

Squashmasse

Skrevet af Karen

En let, luftig og lækker "æggemasse" uden æg.

Til tærter og "æggestand", men kan også bages til luftige 'klatter'.

Den bliver smukkest med gule squash, men kan også laves med de grønne, hvor du evt. skræller dem og farver massen med lidt gurkemeje.

Smager godt både varm og kold.

1 portion = masse til én tærte

Ingredienser:

  • 3 (gule) squash - ca. 500 g
  • 1½ tsk Husk (loppefrøskaller)
  • 1½-2 tsk umeboshi-puré
  • 1½-2 spsk kikærtemel
  • peber, evt. lidt salt

Fremgangsmåde:

Riv squashene groft på rivejern eller i foodprocesser og rør grundigt sammen med husk og umeboshi-puré. Du kan evt. også køre det hele sammen på foodprocessoren. Lad massen stå og trække ca. ½ time.

Rør/pisk squashmassen med kikærtemel - jo mere du bruger, jo fastere bliver massen. Til en tærte foretrækker jeg den lidt blødere = 1½ spsk mel. Til en æggestand må den gerne være fastere = 2 spsk mel eller mere, hvis squashene er meget våde. Smag til med salt og peber (pas på med saltet, da umeboshi-puré er ret salt i sig selv).

Det var det! Skal massen fx bruges til tærte, blandes den nu med tærtefyldet - fx bløde løg og rosmarin (billedet herunder) - og fyldes i tærtebunden, pensles evt. med lidt olie og bages ved 200 grader, til den er fast og svagt lysebrun, ca. 15-20 min.

Skal den bruges til æggestand, er processen den samme, den røres med evt. fyld, hældes i en (smurt) form og bages ved 200 grader, til den er nogenlunde fast (den bliver fastere, når den køler af). Lad køle helt af, inden den vendes ud på et fad.

Den kan også bages til 'klatter' på bagepapir, men pas på, sæt dem med god afstand, da de flyder ud.

Tips:

Jo større squashene er, jo mere mel skal der til at suge væden.

Man kan sagtens røre en masse finthakkede krydderurter i massen, inden den bages.

Man kan også stege massen til noget røræg-lignende, drysse med purløg og servere med salat, tomatbåde og noget godt brød til frokost eller brunch.

Har du overflod af squash, kan den rives og fryses ned i 500 g portioner, som så kan tøs op og røres sammen til squashmasse, når squashsæsonen er slut.

8 Dec 2012

Julefrokost 2012

Skrevet af Karen

Så blev det atter julefrokost-tid - og tid til igen at grave vidunderet frem fra hjørneskabet. Det blev lidt kaotisk i år, da der ikke lige lå så meget i fryseren, jeg kunne trække på. Men det gik.

Den blå beholder fik æren af forretten, der lige som sidste år bestod af rispapirsruller - men i år uden avocado, fordi jeg ikke havde kunne skaffe en brugbar én af slagsen. I stedet fik strimlerne af agurk, peberfrugt og gulerod selskab af friske lucernespirer, og det fungerede fint. Den tilhørende sesam-dressing måtte af pladshensyn over i den grønne beholder.

Oven på var der lige plads til mellemretten: en krydret mini-mandeltærtebund efter opskrift fra Green Kitchen Stories. Fyldet måtte over i den lyserøde beholder, for det var lidt vådt, og jeg ville ikke risikere, at bunden gik i opløsning. Tærten smagte godt, men en anelse for meget af kokosolie, der ellers gav en tærtedej, der var god at arbejde med. Ideen med at komme mandelmel og finthakkede krydderurter i tærtebunden holder dog hele vejen, og er helt sikkert noget, jeg skal arbejde videre med. Men det bliver uden kokosolie.

I den grønne beholder er der lidt salat af de sidste vintersalater fra haven og lidt økologisk hjertesalat fra supermarkedet. Salaten deler pladsen med en bøtte med sesamdip til rispapirsrullerne og en bøtte med auberginedip til safran-falaflerne (i den orange beholder).

Auberginedippen kom til i sidste øjeblik, fordi der lige var en halv aubergine til overs i køleskabet. Den blev skrællet, skåret i små tern og simret sammen med et finthakket løg og et fed hvidløg i lidt olivenolie. En sjat vand kom til, og det hele dampede mørt under låg, inden det blev blendet med endnu et fed hvidløg, lidt salt og en god skefuld sojayoghurt.

I den orange beholder ligger hovedretten - de kønne safran-falafler, også fra Green Kitchen Stories. Bladene fra det lillebitte rødkålshovede, der var det allersidste i butikken den dag, var absolut ikke samarbejdsvillige, så de fik lov at komme med som "fad" i stedet for som indpakning. De ovnbagte falafler smagte godt, men var virkelig tørre - kun reddet af den underskønne auberginedip. Safran-falaflerne er også en opskrift, jeg gerne vil arbejde videre med, men det bliver helt sikkert med rå, udblødte kikærter i stedet for kogte.

Desserten - en rå "cheesecake" baseret på denne opskrift - kom i den lyserøde beholder. I et af de små rum. For en prøvesmagning viste desværre, at jeg egentlig ikke kunne lide den. Den smagte alt, alt for meget af kokosolie og konsistensen var for ... fedtet. Til mig. Jeg ville hellere have haft et stykke æblekage med vanillecreme, men det var der overhovedet ikke tid til.

I stedet tog jeg en håndfuld blandede nødder og lidt tørrede, vilde abrikoser (ummm, så skønne, fra www.rawandmore.dk) med i det andet af de små rum. Det viste sig at være en god idé - kagen smagte bedre "fortyndet" med nødder og abrikoser. Det store rum var så passende frit til spinat-porre-fyldet til tærtebunden i den blå beholder.

Alt i alt en hæderlig julefrokost-madpakke, men jeg må konkludere, at jeg ikke gider smagen af kokosolie, uanset hvor mange krydderurter og hvor meget appelsinskal, der er i til at kamuflere den - og at jeg skal være i lidt bedre tid til næste år!

3 Feb 2012

Gule ærter

Skrevet af Karen

Hjemmelavede gule ærter er dejlig vinterspise og ikke nær så besværlig at lave, som mange ofte tror. Tilmed smager de altid endnu bedre dagen efter, så laver man en stor portion - f.eks. om søndagen - er der ekstra nem aftensmad på menuen en af de følgende dage.

Her er en velsmagende vegetarisk udgave af den traditionelle suppe, der også er god gæstemad. Jeg har flere gange serveret den for gæster, der absolut ikke mente, at de kunne lide gule ærter, og de er altid blevet positivt overraskede.

Til ca. 8 personer - eller til 3-4 personer i 2 dage

Ingredienser:

  • 500 g gule flækærter
  • 1 l vand - usaltet
  • 300 g løg
  • 350 g porre
  • evt. hvidløg, gerne et helt løg - kan dog fint undværes
  • 150 g gulerod
  • 500 g kartoffel
  • 100 g pastinak
  • 100 g persillerod
  • "suppedusk" af et bundt frisk timian, 5-6 laurbærblade og porretop
  • ½ l kraftig grønsagsbouillon
  • ½-1 tsk røget paprika
  • salt og peber

Fremgangsmåde:
Start gerne med at sætte ærterne i blød i rigeligt vand nogle timer - gerne fra om morgenen inden du vil servere suppen. Det forkorter kogetiden en del. Hæld udblødningsvandet fra og skyl ærterne. Kom dem i en mellemstor gryde med ca. 1 liter vand. Bring gryden i kog og kog ærterne under låg for svag varme ca. ½ time. Der skal ikke salt i vandet.

Mens ærterne koger, renses og skrælles løg, porrer og rodfrugter. Ovenstående mængder er ikke afgørende, brug hvad du har. Dog ikke for mange gulerødder, så bliver suppen for sød, og prøv også nogenlunde at overholde forholdet mellem løgvækster (7-800 g) og rodfrugter (11-1200 g).

Løg skæres i små eller mellemstore tern, porrer skæres i skiver. Den groveste del af porretoppen og evt. kedelige yderblade gemmes til suppedusken. Bruger du hvidløg, pilles feddene og skæres i mindre stykker.

Rodfrugterne skæres også i mellemstore tern - eller hvordan du nu foretrækker det. Ofte vil børn og andre sarte personer (inkl. mig selv!) helst have ternene forholdsvist små, så de f.eks. ikke får store klumper selleri i munden. Så skal de heller ikke koge så længe. Smid grønsagerne i en god stor suppegryde, gerne af støbejern.

Bind en suppedusk: Læg porretop og yderblade lag på lag på skærebrædtet. Læg et bundt skyllet, frisk timian i midten samt evt. laurbærblade. Er laurbærbladene meget store, kan de evt. knækkes på langs - eller blot smides frit i suppen. Fold porrebladene rundt om timian og laurbær og snør godt sammen med køkkensnor. Smid dusken ned til grønsagerne.

Når ærterne er møre, blendes de i gryden med en stavblender. Hæld ærtemassen over i suppegryden til grønsagerne og tilsæt ½ liter kraftig grønsagsbouillon og røget paprika. Bring i kog og kog for blid varme, til grønsagerne er møre, ca. ½ time. Rør gerne undervejs, da ærtemassen kan have en tendens til at brænde på.

Smag til med salt og lidt peber samt evt. mere paprika. Skal suppen serveres for gæster, fisker du suppedusken op inden servering. Regner du med, at der skal være mad til to dage, kan du fint lade dusken blive i (eller komme den tilbage i gryden senere).

Servér suppen direkte fra gryden. Skal det være gennemført, kan du servere gode veganske pølser med sennep og ketchup til på en sidetallerken. Du kan også lade de spisende om selv at røre en klat sennep efter smag ud i suppen. Selv holder jeg mest af lidt grønt drys til at friske alt det gule op: finthakket grønkål, persille, porretop, timian - hvad der nu er til at få fat i på den tid af året.

Tips:

  • Du behøver ikke at blende ærterne. Jeg er selv meget glad for bare at komme dem ned til grønsagerne, som de er. Det giver en anderledes konsistens og grønsagerne kommer mere til deres ret, synes jeg. Men resten af familien foretrækker den blendede version, så det er den, vi oftest får.
  • Gør dig selv den tjeneste at prøve suppen med hvidløg mindst én gang. Det giver en skøn smagsfylde.
  • Suppen kan fryses, men lad hellere være. Rodfrugterne bliver underlige i konsistensen, og suppen holder sig fint nogle dage i køleskab. Hos os ryger den simpelthen udenfor på havebordet i den store støbejernsgryde med låg. Det giver også mindre opvask ...
    Gule ærter
    9 Sep 2011

    Ærtesuppe med urtefyld

    Skrevet af Karen
    Ærtesuppe med urtefyld

    En dejlig fyldig suppe med alt godt fra den grønne ende af skalaen. Færdig på en halv time.

    Ingredienser:
    500 g ærter
    1 porre
    2 fed hvidløg
    1,2 l grønsagsbouillon
    3-4 håndfulde frisk spinat
    ½ (lille) spidskål
    2 stilke bladselleri
    1 stor håndfuld bredbladet persille
    lidt frisk mynte
    2 spsk olivenolie
    1 knsp. muskat(blomme)
    salt og peber

    Fremgangsmåde:
    Rens porrerne og snit dem i tynde skiver. Pil og hak hvidløgsfeddene. Kog ærter, porre og hvidløg i grønsagsbouillonen i ca. 20 min.

    Imens skylles spinat, persille og mynte grundigt. Spinat og persille snittes i fine strimler. Mynten hakkes fint. Spidskålen skæres i både, stokken fjernes, og kålen snittes i fine strimler. Bladsellerien halveres på langs og snittes også i tynde strimler (på tværs).

    Damp spidskål, spinat, selleri og urter i olien over svag varme og under låg, til det falder sammen og bliver blødt, ca. 5 minutter.

    Blend ærteblandingen jævn med en stavblender. Rør urterne i og varm igennem. Smag til med muskat(blomme), salt og peber. Servér.

    Tips:

    • Urterne kan varieres efter årstid og smag. Frisk spinat kan erstattes af frossen, helbladet spinat. Spidskålen kan udelades og erstattes med spinat, fintsnittede rosenkål eller små broccolibuketter. Mynte kan udelades eller erstattes af f.eks. frisk oregano, basilikum eller purløg.
    • Muskatblomme er den frøkappe, der sidder uden om muskatnødden og har en mildere smag end selve nødden. Det kan være svært at skaffe muskatblomme, så du kan bare bruge muskatnød i stedet.
    3 Jan 2010

    En virkelig lækker og særdeles tilfredsstillende rå chokoladekage. Taget fra bogen 'Raw food' af Jens Casupei - blot her lavet med abrikoser i stedet for dadler, fordi abrikoser er meget blidere ved blodsukkeret end dadler. Og så er portionen halveret, fordi den er alt for fristende at have stående i køleskabet ...

    Ingredienser

    Kagebund:

    • ½ dl (rå) kakaopulver
    • 1 dl nødder
    • 2 tsk kokosolie med top
    • ½ knivspids salt

    Fyld:

    • 1 dl (rå) kakaopulver
    • 300 g tørrede abrikoser
    • 1½ spsk kokosolie med top
    • 1 tsk vanille
    • 1/4 tsk salt

    Fremgangsmåde

    Start med bunden: Blend nødderne til mel i en foodprocessor. Tilsæt de øvrige ingredienser og blend, til du har en fast masse.

    Fordel massen i et så tyndt lag som muligt i bunden af en lille tærteform eller lignende, der er dækket med plastfolie eller bagepapir. En springform er en fordel, da det ellers kan være lidt svært at få kagen ud igen, men den skal ikke være for stor.

    Fyld: Blend ingredienserne til fyldet, indtil konsistensen er ensartet og lækker cremet. Fordel fyldet i i tærteformen og stil den i køleskabet nogle timer. Skal det gå hurtigt, kan du også stille den i fryseren i ca. 1 time.

    Servér på en tallerken med friske hindbær til.

    Tips:

    • Jens Casupei anbefaler også frisk passionsfrugt som ledsager. Jeg har selv prøvet med frisk ananas, det er også godt. Men kagen er nu også skøn bare som sig selv.
    • Min lille og ikke særligt gode foodprocessor har lidt svært ved at klare abrikoserne, så jeg hakker dem nogle gange groft først.
    • Jeg er ret overbevist om, at man også bare kan rulle kugler af fyldet og trille dem i hakkede nødder og få en lækkerbisken ud af det.
    26 Sep 2009

    Broccoli-curry

    Skrevet af Karen

    Nem, hurtig, stærk og meget lækker, når man har lyst til karry. Opskriften er lånt (og tilpasset en anelse) fra en af de foldere med opskrifter, som Årstiderne sender ud med deres kasser. Servér curryen til ris, pasta, over dampede grønne bønner - eller kom lidt mere vand ved og spis den som suppe.

    Ingredienser

    • 1 broccoli
    • 2 løg
    • 3-8 fed hvidløg
    • frisk chili
    • 3 tsk god karry*)
    • 1 tsk krydderurtesalt
    • 3-5 tomater
    • 1 tsk frisk, revet ingefær
    • 1 dl vand
    • 1 dl kokosmælk eller sojafløde
    • 1 håndfuld mandler

    Fremgangsmåde

    Del broccolien i små hoveder og skær stokken i små tern (skræl evt. det nederste af stokken først). Halvér løgene på langs og skær dem i tynde skiver. Hak hvidløg og chili fint. Skær tomaterne i grove tern.

    Hak evt. mandlerne groft og rist dem let på en tør (sautér)pande eller i en wok under hyppig vending. Sæt til side i en skål.

    Kom lidt olie på panden/i wokken og sauter løg, broccoli, hvidløg og chili ved middel varme i ca. 5 minutter.

    Tilsæt karry og kryddersalt og sautér endnu 2-3 minutter.

    Tilsæt tomater og ingefær og vend grundigt sammen. Varm grønsagerne igennem og tilsæt vand og sojafløde. Lad curryen simre nogle minutter, til grønsagerne er møre og sovsen jævn. Smag evt til med lidt mere salt og/eller chili. Drys mandlerne over og sérver.

    Tips:

    • *) Du kan bruge din yndlingskarry og justere mængden efter smag. Men du kan også få en skøn (og stærk) grøn karrypasta, der også gør sig glimrende i retten. Vær dog opmærksom på, at karry-blandinger kan indeholde gluten, så check altid indholdet, hvis du er glutenoverfølsom eller laver mad til en som er.
    • Chili - jeg har ikke skrevet, hvor meget chili der skal i. Fordi dels afhænger det af dine smagsløg, dels af hvilken type chili du bruger. Jeg har brugt en enkelt (med kerner) af de små thailandske chili (Birds Eye), man kan få friske i supermarkeder. De er ret stærke, men på en god måde. Start med en halv, hvis du er i tvivl. Du kan også vælge at udelade kernerne, til du har fundet ud af, hvor stærk chilien er.
    22 Jul 2009

    Squash med basilikum

    Skrevet af Karen

    En nem og lækker 'sovs' til pasta, ris, bønner eller kartofler, der kan laves færdig på en lille halv time. Skønt til hverdag.

    Ingredienser

    • 2-3 ikke alt for store squash
    • 2 løg
    • 2-3 fed hvidløg (kan udelades)
    • 4-5 (blomme)tomater
    • 1 stor håndfuld basilikumblade
    • saft og skal af ½ citron
    • 1 dl (soja)fløde
    • lidt (oliven)olie til stegning
    • salt & peber

    Fremgangsmåde

    Halvér squashene på langs og skær dem i skiver på et par mm - gerne lidt på skrå. Halvér løgene på langs og skær dem i tynde skiver (også på langs). Skær hvidløgene i tynde splinter eller hak dem fint. Snit basilikumbladene i strimler. Halvér tomaterne på langs og skær dem i tynde både. Skær citronskallen i tynde strimler.

    Varm en tykbundet sautérpande eller evt. en wok op på middelvarme. Kom lidt olie på, og sautér løg og hvidløg, til det bliver blankt og blødt. Det skal ikke tage farve.

    Tilsæt squashskiver og vend forsigtigt rundt i ny og næ, så skiverne ikke går i stykker. Det skal stadig ikke tage farve. Når squashen begynder at blive blød og safte, drysses med salt og peber.

    Tilsæt tomatbåde og basilikum og vend rundt. Tilsæt citronskal og -saft samt (soja)fløde. Vend rundt, sluk for blusset og smag til salt og peber om nødvendigt.

    Servér straks til pasta, quinoa, ris eller små, nye kartofler. Eller bare til en omgang dampede grønne bønner, broccoli eller måske puylinser.

    Tips:

    • Squashene må ikke være for store, de skal være faste i kødet, ellers bliver det en værre omgang mos.
    • Gule squash er meget smukke i retten, men andre typer (sommer)squash fungerer også fint.
    • Retten kan varieres med et godt drys karry eller lidt røget paprika, der tilsættes sammen med løgene. Frisk chili er også godt. Basilikum kan helt eller delvist udskiftes med andre friske krydderurter: persille, koriander, esdragon, oregano eller lidt rosmarin for en anden smagsoplevelse.
    21 Mar 2008

    Skønne små klatkager, der mætter godt. Spis dem som hovedret med f.eks. dampet broccoli, en god salat og måske en tomat- eller spinat-sovs til, eller put dem i madpakken, for de smager også godt kolde. Det er Lunas ide og opskrift, som jeg her har gjort glutenfri.

    Ingredienser

    • ca. 100 g aubergine
    • 150 g champignoner
    • evt. 1-2 fed hvidløg
    • 75 g kikærtemel
    • 25 g rismel
    • 2 dl sojamælk
    • ½ tsk bagepulver
    • 1½ spsk urtesalt
    • godt med friskkværnet peber
    • (kokos)olie

    Fremgangsmåde

    Bland begge typer mel med bagepulver og pisk sojamælken i.

    Skræl auberginen og riv den groft. Rens champignonerne og hak dem groft eller halvér dem og skær dem i skiver. Rør aubergine og champignon i dejen og smag til med urtesalt og peber.

    Steg dejen som "klatter" på en varm pande med lidt olie, til de er blevet gyldne. Giv dem et lille tryk med paletten, når du vender dem.

    Tips:

    • Klatterne kan steges i god tid og evt. lunes i en ovn ca. 10 minutter inden servering.
    • Jeg er sikker på, at en drys friskhakkede krydderurter også vil gøre sig godt i dejen.
    • Kig forbi Lunas blog - der er andre gode opskrifter at hente!

    Sider

    Subscribe to RSS - Mælkefri