16 Dec 2012

Test: Minihakker

Skrevet af Karen

Whiteaway.com spurgte for nogen tid siden, om jeg ville anmelde en minihakker fra OBH - og det sagde jeg ja til uden at tænke nærmere over det. Pga. af nogle forviklinger tog det lidt tid, inden jeg havde minihakkeren klar til brug i mit køkken - og så havde jeg pludelig fået travlt med andre ting, men nu skal det være. Så her er den:

Den fylder ca. to tekrus sat oven på hinanden og er altså ret nuttet, synes jeg. Den ville gøre sig rigtig godt som blender i et legekøkken, hvis ikke det lige var for de skarpe knive, der absolut ikke er legetøj. Nå, men mens jeg stod og svømmede hen over dimsens nuttethed, meldte en ubehagelig tanke sig. Måske skulle jeg alligevel ikke have sagt ja så hurtigt, for hvad bruger man så lige sådan én til? Eller rettere: hvad skulle JEG bruge sådan en til? Tænke, tænke. Noget af det samme som jeg bruger min krydderi-/kaffekværn til?

Et kig i manualen afslører dog, at man ikke bør putte følgende ting i minihakkeren: Korn, ris, is(terninger), frosne råvarer, peberrod, krydderier og kaffebønner. Så den er ikke en erstatning for kværnen. Tilgengæld forslår manualen, at man kan bruge minihakkeren til at hakke persille (og andre krydderurter, går jeg ud fra), løg og hvidløg, rå gulerødder (?), kød, nødder og mandler og chokolade.

Jeg kan slet ikke se formålet med at kværne rå gulerødder i en minihakker, men det er måske bare mig. Kød vil jeg ikke røre ved, og chokolade har jeg ikke i huset. Godt så. Det må blive krydderurter, (hvid)løg og mandler, der skal testes.

Krydderurtebedet er hårdt ramt af vinter i almindelighed og sne i særdeleshed, men jeg beslutter i stedet at prøve med grønkål, som jeg jo for tiden står og hakker i hånden hver morgen. I manualen anbefales at hakke max. 20 g. persille, skyllet, ribbet og tørret godt. Så jeg vejer 20 gram skyllet, ribbet og tørret grønkål af og putter det i skålen og trykker på knappen nogle gange.

Resultat: Fint, fint hakket grønkål. Alt for fint til mig. Det duer i hvertfald ikke til min morgen-grønkåls-salat, og generelt vil jeg hellere have mine krydderurter lidt grovere hakket. Husbonden foreslår, at minihakkeren vil være god til at lave en hurtig gang gremolata, det traditionelle tilbehør til Osso Bucco bestående af hakket persille, citronskal og hvidløg i skøn forening. Og ja, det tror jeg, at han har ret i - gremolata er i øvrigt også skønt tilbehør til vegetariske gryderetter, f.eks. Bønnegryde med svampe og supper, f.eks. Minestrone.

Mandler er næste forsøg. Jeg kværner en del mandler, nødder, kerner og frø i kaffekværnen (små portioner) og foodprocessoren (større portioner) - måske kan minihakkeren slå kaffekværnen? Manualen anbefaler en max. mængde på 100 gram, så det vejer jeg af og hælder op.

Resultatet bliver nydeligt, og det går stærkt. Jeg kunne godt have kværnet dem finere end på billedet, men det var jeg ikke interesseret i. Her slår minihakkeren kaffekværnen. Resultatet er lige så fint, og i modsætning til kværnen, kan du på minihakkeren tage den lille skål af og putte den i opvaskemaskinen. Og så kan der være lidt mere i.

Løg og hvidløg hakkes der meget af i mit køkken, men i følge manualen må der max kommes 100 g løg i, og de skal skæres i mindre bidder á 2-3 cm først. Og så giver det ikke mening for mig, for så skal jeg jo alligevel have gang i kniv og skærebrædt først. Hvidløg derimod kan jeg bedre forholde mig til, især hvis man står og skal lave Sorte bønner med chili og koriander eller Blomkål Josefine, for der skal dælme hakkes en del!

Heldigvis står den faktisk på Blomkål Josefine til aftensmad, omend det er med en smuk, grøn romanesco-kål i stedet for et blomkål, men det ændrer jo ikke på mængden af hvidløg. Her er to hele løg, pillet og delt i fed, som manualen anbefaler (mens vi til gengæld fuldstændig ignorerer den anbefalede max. mængde på fem fed):

Det er nok testens bedste resultat - det gik stærkt, og resultatet er perfekt. Jeg er meget tilfreds.

Tilsidst en lille bonustest: I låget til skålen er der to små huller i en fordybning, som i følge manualen kan bruges til påfyldning af ekstra væske under drift. Væske? Måske kan man røre mayonnaise i den? Eller måske er den perfekt til små mængder pesto? Det bliver pestoen - den hakkede grønkål og et par skefulde af de hakkede mandler tilsættes frisk citronsaft, lidt salt og et godt skvæt olivenolie. Låg på og tryk på knappen. Det kører hurtigt tørt, og jeg prøver at tilsætte ekstra olie gennem hullerne i låget. Det fungerer ikke. Hullerne er for små, og da jeg må tage låget af for at skrabe pesto-massen ned fra siderne, har jeg pludselig olie over det hele. Men pesto blev det da til i sidste ende ...

På plus-siden er altså at minihakkeren er nuttet at se på, ikke fylder meget og er virkelig god til at hakke mange fed hvidløg. Den er også god til grønkål/krydderurter, hvis man kan lide det ultra-finhakket, og til mandler/nødder/kerner.

På minus-siden larmer den helt vildt meget. Den har en virkelig ubehagelig arrig lyd, der fik mig til at finde det høreværn frem, der har fast plads ved siden af det lige så larmende køkkenmonster, der giver maskinkraft til blender, foodprocessor og røremaskine i mit køkken. Og så kan jeg stadig ikke helt se formålet med den, når man som jeg i forvejen har pænt meget kværne-grej inkl. en stavblender med tilbehør (som omfatter en minihakker, der dog på ingen måde er nær så effektiv som den testede!).

emner: 

Tilføj kommentar