Eksotisk risret

Eksotisk risret

Denne ret har mange år på bagen og hedder ganske enkelt "eksotisk ris-ret".

Hvor eksotisk den er i dag, kan man nok diskutere, men nem og velsmagende er den.

Ingredienser:

  • 2½ dl brune (basmati)ris
  • 1 tsk gurkemeje
  • 250 g champignoner
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1-2 gule squash
  • 1 rød eller gul peberfrugt
  • ½ tsk stødt esdragon eller ½ spsk frisk, hakket
  • 3-5 spsk mangochutney
  • 2½ dl grønsagsbouillon
  • 1 tsk kartoffelmel udrørt i 1 spsk koldt vand
  • 1 spsk fint strimlet citronskal
  • 1 håndfuld smuttede, ristede mandler


Fremgangsmåde:

Sæt risene i blød i rigeligt vand min. 30 min., gerne længere. Rør rundt i de udblødte ris og hæld dem i en sigte og skyl dem godt igennem. Kom risene i en gryde, tilsæt gurkemeje og lidt salt og fyld så meget vand på, at det står ca. 1 cm over risene. Læg låg på og kog risene ca. 20 minutter, eller til de er næsten møre. Sluk for varmen og lad dem trække ca. 10 min. under låg.

Imens skoldes og smuttes mandlerne. Champignoner, squash og peberfrugt renses. Er champignonerne store, deles de et par gange; squash halveres på langs og skæres i skiver, og peberfrugten skæres i små terninger.

Varm en dyb pande op og rist mandlerne, til de er svagt lysebrune. Sæt dem til side i en skål. Hæld ca. 1 spsk olie på panden og svits champignonerne sammen med peberfrugten og agurkeskiverne. Drys esdragon og knust hvidløg over, og kom chutney og bouillon ved.

Lad det hele snurre nogle minutter, jævn saucen med kartoffelmel udrørt i vand - og lad den ikke koge mere. Bland saucen med de varme ris, smag til med salt og peber og drys med citronskal og de ristede mandler. Sæt glasset med mangochutney på bordet til dem, der vil have mere.

Tips:

  • Oprindeligt er opskriften med (udkernet) agurk, men jeg foretrækker den med squash.
  • Pinjekerner kan erstatte mandlerne.
  • Brug en god mango-chutney og husk at checke for gluten, hvis du køber den færdig og er glutenoverfølsom eller laver mad til én, der er.

Comments powered by CComment