En dejlig let middagsret med flere variationer.
Ingredienser:
Linsesalat:
- 3 dl delikatesse-, anicia- eller belugalinser
- vand
- salt
Sennepsdressing:
- 1 stor tsk god sennep
- saft af ½ citron
- 2 spsk god olivenolie
- lidt (krydder)salt
- evt. et fed presset hvidløg
Evt. ekstra fyld (vælg 1-3 slags)
- tomater i både
- rød eller gul peberfrugt i små tern
- fintsnittet rucola, purløg eller porretop
- papirstynde skiver af fennikel eller blegselleri
- artiskokhjerter
- tern af bagt aubergine.
Spidskål:
- 1 spidskål
- 1 frisk (rød) chili
- gerne 1 bdt. (bredbladet) persille
- saften af ½-1 citron
- lidt kogende vand
- salt
Fremgangsmåde:
Kig linserne igennem for småsten (og uvedkommende kerner) og skyl dem i en sigte. Hæld i en lille gryde og kom vand på, så det står ca. 1½ cm over linserne. Bring i kog, tilsæt lidt salt og lad simre under låg ca. 30 min. på svag varme. Smag på linserne, når tiden er ved at være gået. De skal stadig have en anelse bid.
Mens linserne koger, laver du dressingen: hæld sennep, citronsaft, olie, lidt (krydder)salt og evt. presset hvidløg i et lille glas med tæt låg og ryst, til det er blandet godt. Alternativt kan du piske dressingen sammen i en lille skål med en gaffel.
Vil du have ekstra fyld i salaten, gør du det i stand nu. Vælg selv, hvor meget du vil have i. Jeg bruger oftest tomater eller rød peberfrugt og rucola eller purløg, men af og til serverer jeg den bare helt uden ekstra fyld. Hæld fyldet i en salatskål.
Gør spidskålen klar. Fjern evt. kedelige yderblade, skær den i kvarte og fjern stokken, inden den snittes i fine strimler med en god, skarp kniv. Chilien hakkes fint - med eller uden kerner alt efter hvor stærkt det skal være. Persillen skylles, duppes tør og snittes fint.
Når linserne er møre, hældes evt. overskydende vand fra, og dressingen røres i linserne, inden de hældes i salatskålen. Vend godt rundt og lad linsesalaten trække, mens du laver spidskålen færdig:
Varm ca. ½ dl vand op i en dyb sautérpande eller wok, til det syder og bobler lystigt. Smid kål og chili i panden, og vend det rundt nogle minutter, til kålen er faldet lidt sammen. Tilsæt et drys salt og persille, vend rundt igen og skru godt ned for varmen. Lad simre ganske få minutter. Smag til med salt og citronsaft. Server i panden med den lune linsesalat som tilbehør.
Tips:
Lun linsesalat kan også bruges som fyld i halve, bagte peberfrugter, courgetter, auberginer, bøftomater eller portobellosvampe. Eller bare serveret som tacos i salat- eller kålblade.
Du kan købe danske anicia-linser hos Aurion: www.aurion.dk
Comments powered by CComment